Urbi et orbi 8297

U Svetoj godini milosrđa Papa dijeli oproste za grijeh pobačaja

U Svetoj godini milosrđa Papa dijeli oproste za grijeh pobačaja
Papa s vjernicima / AFP

U Svetoj godini milosrđa koju je proglasio papa Frane, a trajat će od 8. prosinca ove do 20. studenog 2016., papini misionari milosrđa moći će davati oproste za grijeh pobačaja – objavljeno je u Vatikanu.

Značajna je to vijest za sve obitelji, prvenstveno žene i bračne parove koji su zbog raznih životnih situacija upali u teški grijeh, a dosada su oproste mogli davati samo biskupi ili od njih ovlašteni ispovjednici. Ovaj put Papa je dao ovlast “misionarima milosrđa”, koji su novost u Crkvi, a odrješenje, nakon ispovijedi i čina pokore, moći će dobiti i liječnici, zdravstveni tehničari i ostale osobe koje su sudjelovale u abortusu.

Crkveni stav o pobačaju nikad se u povijesti nije mijenjao, smatran je teškim grijehom i zločinom protiv života, koji čovjek nije vlastan oduzeti svojom voljom, bez obzira na to o kojem se stadiju života radi, pa su i kazne bile najteže, poput automatskog izopćenja do ispovjednog odrješenja koje bi udijelio ispovjednik kojega je ovlastio biskup.

– Prvi put u povijesti jubilejâ – istaknuo je mons. Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju – bit će prilika da pojedine biskupije otvore svoja sveta vrata, tzv. vrata milosrđa, bilo u katedrali, u crkvi posebnoga značenja ili u svetištu od posebne važnosti za hodočasnike. Od sazivanja jubileja – primijetio je nadbiskup – Sveta godina milosrđa odstupa od uobičajenog obrasca. Jubileji se, naime, obilježavaju svakih 50 ili 25 godina. Dva su izvanredna jubileja proglašena na godišnjice Kristova otkupiteljskog čina – 1933. i 1983. godine – dok je ovaj jubilej posvećen jednoj temi – milosrđu.

Druga originalna značajka ove izvanredne svete godine Papini su “misionari milosrđa”, kojima će povjeriti poslanje na Čistu srijedu u bazilici sv. Petra sljedeće godine.
– Misionari imaju biti strpljivi svećenici, koji razumiju ljudsku krhkost te su u propovijedanju i sakramentu ispovijedi spremni izraziti ljubavlju ispunjenu blagost Dobroga pastira – rekao je nadbiskup Fisichella.

Piše Damir Šarac