Urbi et orbi 6950

Papina kateheza: Dobar otac zna čekati i zna oprostiti svojoj djeci, od sveg srca

Papina kateheza: Dobar otac zna čekati i zna oprostiti svojoj djeci, od sveg srca
Papa blagoslivlja mladi bračni par na općoj audijenciji / AFP

U svojoj današnjoj katehezi na općoj audijenciji papa Franjo nastavio je promišljanje o ulozi oca u obitelji, o čemu je govorio u prošlotjednoj katehezi, kada je istaknuo kako očeva odsutnost iz obitelji predstavlja veliki suvremeni društveni problem, jer – kako je danas primijetio - svakoj je obitelji potreban otac, koji je nenadomjestiv.

Dobar otac mora biti nazočan, budan i spreman opraštati. Mora znati odgajati i ispravljati, a da pritom ne ponižava djecu. Otac mora posredovati vrednote svojoj djeci. Za život je vrlo važno - kako piše u starozavjetnoj Knjizi Izreka - imati mudro srce. Otac zna koliko stoji prenijeti to nasljeđe: koliko blizine, koliko nježnosti i čvrstine je potrebno. Ali, koliku se samo utjehu i nagradu dobije zauzvrat, kada djeca poštuju to nasljeđe! To je radost koja je nagrada za sav trud, nadilazi sve nesporazume i liječi sve rane, rekao je Sveti Otac.

Prva nužnost je, dakle, upravo ovo: da je otac prisutan u obitelji. Da je blizu svoje supruge, da dijeli s njom sve, radosti i tuge, napore i nade. I da bude blizu djece u njihovu rastu: kad se igraju i kad ispunjavaju svoje obaveze, kad su bezbrižni i kad su tjeskobni, kad govore i kad šute, kad se odvaže na nešto i kad ih je strah, kad naprave pogrešan korak i kad ponovno pronađu svoj put; otac je prisutan, uvijek. No biti prisutan ne znači kontrolirati! Jer očevi koji su previše skloni kontroli sputavaju djecu, ne dopuštaju im da rastu, primijetio je Papa.

Očevi, nastavio je Papa, moraju biti strpljivi. Mnogo puta se ne može ništa drugo činiti nego čekati; moliti i čekati sa strpljivošću, ljubaznošću, velikodušnošću, milosrđem. Dobar otac zna čekati i zna oprostiti, od sveg srca. Naravno, on zna također odlučno ispravljati: nije slabi otac, popustljiv, sentimentalan. Otac koji zna ispraviti bez ponižavanja umije i zaštititi ne štedeći samoga sebe, rekao je Papa.

Dakle, ako postoji netko tko može do kraja objasniti molitvu "Oče naš", koju nas je naučio Isus, to je upravo onaj koji ima osobno iskustvo očinstva. Bez milosti koja dolazi od Oca koji je na nebesima, očevi gube hrabrost, i bježe. Ali djeca trebaju naći oca koji ih čeka kada se vraćaju nakon doživljenih neuspjeha i promašaja. Ona će učiniti sve da to ne priznaju, da to ne pokažu, ali im je to potrebno; a ako to ne nađu u srcu im se javljaju otvorene rane koje teško zacjeljuju, rekao je Papa.

misija / ika