Urbi et orbi 6460

Papa uputio još jedan apel za prestanak bratoubilačkog rata u Ukrajini

Papa uputio još jedan apel za prestanak bratoubilačkog rata u Ukrajini
Papa na općoj audijenciji u dvorani Pavla VI. / AFP

Papa Franjo u srijedu je uputio novi apel za mir u Ukrajini, osuđujući "skandal rata među kršćanima" i zatraživši prestanak "strašnog bratoubilačkog nasilja".

Pred 7000 vjernika, okupljenih u velikoj dvorani Pavao VI. u Vatikanu prigodom opće tjedne audijencije, Franjo je izrazio žaljenje što se "stanje pogoršava, a sukobi među stranama sve su teži".

Nasilje među ukrajinskim snagama i proruskim pobunjenicima "uzrokuje mnogobrojne civilne žrtve", kazao je Papa i zatražio da se poduzme sve, "pa i na međunarodnoj razini, za obnovu dijaloga, jedinog mogućeg puta za ponovnu uspostavu mira i sloge na tom području".

Potom je papa Franjo, ostavljajući tekst po strani, uzviknuo: "Mislim na vas, ukrajinska braćo i sestre! To je rat među kršćanima! Svi ste jednako kršteni, a borite se međusobno, pomislite kakav je to skandal!"

Izbjegavajući osudu politike Moskve, Papa ustrajno upućuje apele za mir u Ukrajini, gdje se sukob odvija i po crti različitih vjeroispovijesti.

Ukrajinski katolici istočnog obreda (grkokatolici, unijati) većinom podržavaju vlasti u Kijevu, dok su pravoslavni vjernici, koji pripadaju moskovskoj patrijaršiji, podijeljeni, pri čemu mnogi podržavaju prorusku pobunu.

misija / hina