Urbi et orbi 342

Jedanestero djece u tradicionalnim tajlandskim nošnjama dočekalo papu Franu u zračnoj luci Bangkok

Jedanestero djece u tradicionalnim tajlandskim nošnjama dočekalo papu Franu u zračnoj luci Bangkok
Dobrodošlicu su papi Frani u zračnoj luci u Bangkoku izrazila djeca / VATICAN MEDIA

Nakon nešto više od jedanaest sati leta, papa Frane je oko 12 sati po mjesnom vremenu u srijedu 20. studenoga stigao u Bangkok, prvo odredište svoga 32. apostolskog putovanja izvan Italije na kojem će posjetiti Tajland i Japan.

Dobrodošlicu su papi Frani u zračnoj luci u Bangkoku došli iskazati najviši predstavnici državne vlasti te zemlje jugoistočne Azije, zajedno s biskupima i jedanaest djece odjevenih u tradicionalnu tajlandsku nošnju, koja su predstavljala isto toliko biskupija prisutnih na tome području na kojem živi nešto više od 300 tisuća katolika. 

Manja skupina tajlandskih katolika pozdravila je Papu na izlazu iz zračne luke odakle se Sveti Otac automobilom odvezao prema Apostolskoj nuncijaturi na ručak i odmor od putovanja, a popodne će privatno slaviti misu. Na dočeku Pape sudjelovala je i s. Ana Rosa Sivori (77), redovnica družbe Kćeri Marije Pomoćnice kršćana, koja će biti Papina prevoditeljica na nekim susretima u Tajlandu.

Geslo pohoda Tajlandu „Kristovi učenici, učenici misionari“ podsjeća na važnu obljetnicu koja se obilježava ove godine – 350 godina osnivanja apostolskoga vikarijata u Sijamu (1669.) što je izraženo i u logu na kojemu je papa Franjo prikazan nasmijan, dok je niže naslikana lađa kao simbol evangelizacije, s tri jedra koji predstavljaju Presveto Trojstvo. Lađu drži stilizirana ruka Djevice Marije. Pozlaćeni križ pak potiče cijelu Katoličku Crkvu na Tajlandu da bude svjedok Radosne vijesti.

Utvrditi u vjeri malo stado vjernika, poduprijeti dijalog i međureligijski susret i promicati mir i zaštitu života i okoliša, smjernice su Petrovog nasljednika na njegovu pohodu Tajlandu stopama svetoga Ivana Pavla II., pape koji je tu zemlju posjetio 1984. godine. U Kraljevini Tajland boravit će do 23. studenoga, a zatim otputovati u Japan gdje će boraviti do 26. studenoga.

Prvog dana pohoda, u četvrtak 21. studenoga Papa će se prije podne susresti s predsjednikom tajlandske Vlade te s predsjednicima političkoga i društvenoga života i Diplomatskim zborom. Posjetit će i budistički hram te se susresti s liječnicima i bolesnicima iz bolnice St. Louis. Nakon ručka u Apostolskoj nuncijaturi Papa će se privatno susresti s kraljem Ramom X. u Kraljevskoj palači, a zatim slaviti misu na Nacionalnom stadionu. 

Airbus A330 zrakoplovne tvrtke Alitalia u jedanaest i pol sati prešao je 9.352 kilometara, leteći iznad Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Turske, Irana, Afganistana, Pakistana, Indije i Mjanmara. S Papom i njegovom pratnjom u zrakoplovu je i sedamdesetak novinara. Tijekom leta Papa je kratko pozdravio novinare, preporučivši im da nastoje upoznati svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje s kulturom, koja je premalo poznata Zapadu i općenito u drugim krajevima svijeta.

Papa je u video-poruci upućenoj uoči posjeta Tajlandu istaknuo da će u tijeku toga pohoda imati prigode susresti i ohrabriti katoličku zajednicu na Tajlandu u njihovoj vjeri i onome čime pridonosi cijelom društvu. Izrazio je nadu i da će učvrstiti prijateljske veze s budističkom braćom i sestrama. Velika većina tajlandskog stanovništva – njih 93 posto su budisti.

misija / ika