Urbi et orbi 283

Papa Frane imenovao isusovca Juana Antonia Guerrera Alvesa pročelnikom za gospodarstvo Svete Stolice

Papa Frane imenovao isusovca Juana Antonia Guerrera Alvesa pročelnikom za gospodarstvo Svete Stolice
Otac Guerrero U Rim je pozvan 2007. i otad on služi u isusovačkoj središnjici / VATICAN MEDIA

Papa Frane imenovao je novoga pročelnika Tajništva za gospodarstvo Svete Stolice kao nasljednika kardinala Georga Pella, priopćio je 14. studenoga Tiskovni ured Svete Stolice.

Španjolski isusovac i ekonomist Juan Antonio Guerrero Alves (60), koji je dosad djelovao u isusovačkoj središnjici u Rimu, neće ujedno biti zaređen za biskupa kako bi se po isteku mandata mogao vratiti redovitom redovničkom životu, izjavio je isusovački general otac Arturo Sosa nakon objave imenovanja.

Kardinal George Pell (78), kojemu je upravo najviši australski sud pristao još jednom razmotriti žalbu na presudu na šest godina zatvora za zlostavljanje maloljetnika, u veljači 2014. bio je imenovan prvim pročelnikom novoosnovanoga Tajništva za gospodarstvo Svete Stolice. U lipnju 2017. zbog sudskog procesa u Australiji kardinal Pell više nije obnašao tu službu a petogodišnji mandat prefekta istekao mu je u veljači ove godine.

Otac Guerrero potječe iz španjolskoga grada Merdia, studirao je kod salezijanaca i isusovaca a kao dvadesetogodišnjak pristupio je Družbi Isusovoj. Studirao je ekonomiju, filozofiju i teologiju u Španjolskoj, Brazilu, Francuskoj i SAD-u. Od 1994. do 2003. godine predavao je socijalnu i političku filozofiju na Papinskom sveučilištu Comillas te odustao od doktorata u političkoj filozofiji kada je imenovan magistrom novaka u Španjolskoj. 

Od 2008. bio je provincijal isusovačke provincije Kastilien u Španjolskoj, a služio je i kao ekonom i projektni koordinator u Mozambiku. U Rim je pozvan 2007. i otad služi u isusovačkoj središnjici, ujedno kao predstavnik isusovačkoga generala za poslove i nekretnine koje im povjerava Sveta Stolica, prenosi Vatican News.

misija / ika