Urbi et orbi 380

Papa putuje na Tajland u povodu 350 godina od osnivanja apostolskoga vikarijata u Sijamu

Papa putuje na Tajland u povodu 350 godina od osnivanja apostolskoga vikarijata u Sijamu
Geslo Papina putovanja 'Kristovi učenici, učenici misionari' izraženo je i u logu / VATICAN MEDIA

Misionar u Tajlandu otac Rafaelle Sandonà za Radio Vatikan opisao je ozračje u toj zemlji uoči dolaska pape Franje.

Četvrti pohod istočnoj i jugoistočnoj Aziji, njegovo 32. inozemno putovanje papu Franju od 20. do 26. studenoga vodi u Tajland i Japan. To je drugi pohod pape Tajlandu u više od 35 godina, sv. Ivan Pavao II. pohodio je kraljevinu godine 1984. Geslo putovanja „Kristovi učenici, učenici misionari“ podsjeća na važnu obljetnicu – 350 godina Crkve na Tajlandu, odnosno osnivanja apostolskoga vikarijata u Sijamu (1669.) što je izraženo i u logu na kojemu je papa Franjo prikazan nasmijan, dok je niže naslikana lađa kao simbol evangelizacije, s tri jedra koji predstavljaju Presveto Trojstvo. 

Lađu drži stilizirana ruka Djevice Marije. Pozlaćeni križ pak potiče cijelu Katoličku Crkvu na Tajlandu da bude svjedok Radosne vijesti. Katolici su manjina u toj zemlji – 0,5 posto od više od 68 milijuna stanovnika, od kojih je više od 90 posto budista. Muslimana je nešto više od 4 posto a kršćana ukupno tek jedan posto. U posljednjih 350 godina Crkva je izrasla u 11 biskupija s oko 390.000 katolika.

Biskupija Chiang Mai na sjeveru zemlje utemeljena je u studenome 1959. Nekoliko svećenika „fidei donum“ iz Italije godinama djeluju u misijama Chae Hom i Lamphun. Izraz „fidei donum” – „dar vjere“ uzet je iz enciklike pape Pija XII. Iz 1957. u kojoj je biskupe pozvao da ne samo da si međusobno pomažu molitvom i drugim sredstvima već i da svoje svećenike ustupe služenju u drugim zemljama. Misija Chae Hom, koja se uzdržava proizvodnjom i prodajom rukotvorina, posvetila se pomaganju plemenskim i nomadskim skupinama te šumovite i brdovite regije pitkom vodom, lijekovima i mogućnošću obrazovanja.

O. Raffaele Sandonà, svećenik Padovske biskupije u Tajlandu djeluje deset godina, opisao je radost vjernika zbog Papina dolaska. Očekuje da će svojom nazočnošću Sveti Otac katoličku manjinu učvrstiti u vjeri te i promicati međureligijski dijalog s budistima. Premda u kraljevini nema službenih odnosa kršćana i budističke većine, katolici su svakodnevnoj interakciji s budistima u mirnom suživotu, a ponekad i konstruktivno surađuju u zajedničkim projektima.

O. Sondonà očekuje da će Papa svjedočiti karakteristične geste svoga pontifikata, kao što su poniznost i mir, koje privlače pozornost i u zemlji u kojoj nema puno riječi o papi i Svetoj Stolici. Stoga misionar ocjenjuje da će dolazak pape Franje biti „dobar korak naprijed“ u međureligijskom dijalogu i dati zamah mjesnoj Crkvi u svjedočenju mira i ljubavi, o čemu je riječ i u himni Papina pohoda Kraljevini Tajland. .

Na svoje 32. inozemno putovanje, četvrto u istočnu i jugoistočnu Aziju, Papa kreće u utorak 19. studenoga u 19 sati iz rimske zračne luke Fiumicino, a u vojnu zračnu luku u Bangkoku stiže u srijedu u 12.30 sati po mjesnom vremenu, 6.30 po srednjoeuropskom (UTC – 6). U Kraljevini Tajland boravit će do 23. studenoga, ističe se u dopunjenom programu koji je objavio Tiskovni ured Svete Stolice 28. listopada.

Geslo pohoda Tajlandu „Kristovi učenici, učenici misionari“ podsjeća na važnu obljetnicu koja se obilježava ove godine – 350 godina osnivanja apostolskoga vikarijata u Sijamu (1669.) što je izraženo i u logu na kojemu je papa Franjo prikazan nasmijan, dok je niže naslikana lađa kao simbol evangelizacije, s tri jedra koji predstavljaju Presveto Trojstvo. Lađu drži stilizirana ruka Djevice Marije. Pozlaćeni križ pak potiče cijelu Katoličku Crkvu na Tajlandu da bude svjedok Radosne vijesti.

U četvrtak 21. studenoga nakon svečanosti dobrodošlice u atriju palače Vlade u 9 sati po mjesnom vremenu odnosno 3 ujutro po srednjoeuropskom i susreta s premijerom u Dvorani bjelokosti (Inner Ivory Room) slijedi susret s predsjednicima političkoga i društvenoga života te Diplomatskim korom u Dvorani „Inner Santi Maitri”.

U 10 sati Papa će posjetiti budistički hram Wat Ratchabophit Sathit Maha Simaram a u 11.15 sati susrest se s liječničkim timom bolnice St. Louis te privatno posjetiti neke od pacijenata.

Nakon ručka u Apostolskoj nuncijaturi Papa će se privatno susresti s kraljem Ramom X., ime koje nosi Maha Vajiralongkorn (66), u Kraljevskoj palači, a zatim u 18 sati slaviti misu na Nacionalnom stadionu.

U petak 22. studenoga papa Franjo će se u 10 sati u župi sv. Petra susresti sa svećenicima, redovnicama i redovnicima, bogoslovima i katehetama a u 11 sati s biskupima Tajlanda i Saveza azijskih biskupskih konferencija (FABC) u svetištu bl. Nicholasa Boonkerda Kitbamrunga, gdje će se zatim u pokrajnjoj dvorani svetišta održati i njegov uobičajeni privatni susret s isusovačkom subraćom.

Papa će se u 15.20 sati susresti s predstavnicima religija na Sveučilištu Chulalongkorn a u 17 sati u katedrali Bezgrešnoga začeća slaviti misu s mladima. Sljedećeg jutra, odnosno u subotu 23. studenoga, nakon svečanosti oproštaja Papa će otputovati u Japan.

Papa će od 23. do 26. studenoga u Zemlji Izlazećega Sunca posjetiti Tokio, Nagasaki i Hirošimu. Razlika mjesnoga vremena i srednjoeuropskoga je – 8 sati.

Geslo apostolskoga putovanja u Japan, „Zaštititi svaki život“, uzeto je iz „Kršćanske molitve u zajedništvu sa stvorenim svijetom“ kojom završava enciklika pape Franje Laudato si’ o brizi za zajednički dom, kao poziv je na poštovanje dostojanstva svake osobe, ali i okoliša, posebno u zemlji u kojemu je trajno prisutna nuklearna prijetnja. 

U logu je slovo T u riječi ‘život’ u obliku križa, tri plamena obilježavaju se u tri različite boje: crveni podsjeća na mučenike, temelj Crkve u Japanu; plavi plamen predstavlja Blaženu Djevicu Mariju koja kao svoju djecu grli čitavo čovječanstvo; zeleni plamen predstavlja japansku prirodu i poslanje propovijedanja Evanđelja nade. Crveni krug poput sunca obuhvaća svaki život, a predstavlja ljubav. Papin lik, u stavu blagoslova, stiliziran je u plavoj boji.

Papa se u zračnoj luci Tokio-Haneda očekuje u 17.40 sati. Nakon svečanosti dočeka slijedi u 18.30 sati susret s mjesnim biskupima u Apostolskoj nuncijaturi.

U nedjelju 24. studenoga Sveti Otac uputit će se u Nagasaki, gdje se očekuje u 7.20 sati, a u 10.15 sati u Memorijalnom parku pročitat će poruku o nuklearnom naoružanju. Atomska bomba „Fat man“ bačena je na Nagasaki 9. kolovoza 1945.

U 10.45 sati odat će počast svetim mučenicima na brdu Nishizaka, „planini mučenika“. Nakon ručka u Biskupskom domu Papa će u 14 sati predvoditi misu na stadionu za baseball.

U 16.35 sati Papa će nastaviti put za Hirošimu gdje će u 18.40 sati sudjelovati na mirovnom susretu u Spomen-parku. U kasnim večernjim satima po mjesnom vremenu vraća se u Tokio.

U ponedjeljak 25. studenoga Papa će dan početi susretom s žrtvama trostruke tragedije 2011. (potres, tsunami i nesreća reaktora u Fukushimi) u 10 sati u „Belle Salle Hanzomon” i privatnim susretom s carem Naruhitom u carskoj palači. U 11.45 sati Papa će se susresti s mladima u katedrali Sv. Marije a nakon ručka u Apostolskoj nuncijaturi u 16 sati slaviti misu na stadionu „Tokyo Dome“. Slijedi susret s premijerom te predstavnicima vlasti i Diplomatskoga zbora u službenoj rezidenciji predsjednika Vlade – Kantei.

Posljednjega dana svoga pohoda Aziji u utorak 26. studenoga Papa će slaviti privatnu jutarnju misu sa subraćom isusovcima u kapeli centra za kulturu Sveučilišta Sophia te se također privatno susresti s „Collegium Maximum“. U 9.40 sati Sveti Otac posjetit će starije i bolesne svećenike u Domu u sklopu Sveučilišta Sophia. Nakon oproštajne svečanosti u zračnoj luci Tokio-Haneda u 11.20 sati Papa se vraća u Rim gdje se očekuje u 17.15 sati.

misija / ika