Urbi et orbi 1394

Preminuo francuski kardinal Roger Etchegaray kojem su pape povjeravale složene mirovne misije

Preminuo francuski kardinal Roger Etchegaray kojem su pape povjeravale složene mirovne misije
Papa se rukuje s umirovljenim kardinalom vice-dekanom Rogerom Etchegarayom / ALETEIA

Umirovljeni vice-dekan Kardinalskoga zbora francuski kurijalni kardinal Roger Etchegaray, najstariji kardinal na svijetu, umro je u srijedu 4. rujna navečer, tri tjedna prije 97. rođendana, objavila je Biskupija Bayonne.

Kardinal Roger Etchegaray rođen je u mjestu Espelette u baskijskoj pokrajini Lapurdiji godine 1922. Nakon studija u Bayonneu i na Papinskome sveučilištu Gregoriana u Rimu, obnašao je različite dužnosti sve do ređenja za biskupa 1969. Imenovan je potom nadbiskupom Marseillea, od 1975. do 1981. godine obnaša također dužnost predsjednika Francuske biskupske konferencije u dva mandata. 

Pokrenuvši ustanovljenje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), bio je njegov prvi predsjednik od 1971. do 1979. godine. U Kardinalski zbor ga je godine 1979. uvrstio papa Ivan Pavao II., a nakon poziva u Rim, bio je na dužnosti predsjednika papinskih vijeća Pravda i mir i Cor Unum. Vrlo je intenzivno surađivao u pripravi Velikoga jubileja 2000. godine. Vice-dekan Kardinalskoga zbora bio je od 2005. do 2017.

Misa zadušnica za pokojnoga kardinala slavit će se u ponedjeljak 9. rujna u gotičkoj katedrali Sv. Marije u Bayonneu. Do tada će se s kardinalom imati prilike oprostiti mještani Cambo-les-Bainsa gdje je u kardinal do kraja boravio u umirovljeničkom domu.

Pape su kardinalu Etchegarayju povjeravali posebno složene zadaće na kriznim područjima a dugo su ga mnogi i samog smatrali mogućim kandidatom za papu. Sveti Ivan Pavao II. tako ga je godine 2003. neposredno prije izbijanja Iračkoga rata, poslao u Bagdad u mirovno posredovanje Saddamu Husseinu, a u posljednju ga je mirovnu misiju poslao Benedikt XVI. – u Libanon u kolovozu 2006., u tijeku rata Izraela i Hezbollaha. Godine 2014. odlikovan je Velikim križem francuske Legije časti.

Nakon smrti kardinala Etchegarayja Kardinalski zbor ima još 213 članova. Početkom listopada Papa će primiti još trinaestoricu i tada će ih biti ukupno 128 mlađih od 80 godina, s pravom izbora. No, sredinom listopada četvorica će ih navršiti 80 godina.

misija / ika