Urbi et orbi 820

Papa s novinarima u zrakoplovu na letu za jugoistočnu Afriku: Čast mi je što me Amerikanci napadaju

Papa s novinarima u zrakoplovu na letu za jugoistočnu Afriku: Čast mi je što me Amerikanci napadaju
Novi glasnogovornik Svete Stolice Matteo Bruni s Papom u zrakoplovu / REUTERS_Yara Nardi

"Čast mi je što me Amerikanci napadaju", rekao je u srijedu papa Franjo u zrakoplovu kojim je putovao u Mozambik, primajući na dar knjigu novinara o oštrim kritikama ultrakonzervativnih katoličkih krugova pod nazivom "Kako Amerika želi promijeniti Papu".

Papa rođen u Argentini uvijek pojedinačno pozdravi novinare koji putuju s njim. "Ovo je bomba", rekao je Papa osmjehnuvši se kada mu je novinar francuskog lista La Croix Nicolas Seneze uručio knjigu koja je tog dana izašla.

Novi glasnogovornik Svete Stolice Matteo Bruni pokušao je umanjiti važnost Papine izjave: "U nekom smislu, Papa je htio reći da mu kritike uvijek služe na čast, napose ako dolaze od stručnjaka i iz velike zemlje, što je ovdje slučaj."

"Pod paljbom napada američkih ultrakonzervativaca Papa svojim izjavama ne kani mijenjati svoja temeljna stajališta", komentirao je autor knjige, odgovarajući na upit France Pressea.

Nicolas Seneze u svojoj knjizi koja je bila u središtu pozornosti u zrakoplovu punom američkih novinara tijekom leta u Afriku, kaže da je "ispričao događaje iz prošle godine koja je bila iznimno teška za Papu i tijekom koje ga je dio ultrakonzervativnih američkih katolika pokušao prisiliti na ostavku".

Na putu u Irsku prije godinu dana, talijanski nadbiskup Carlo Maria Vigano je napunio novinske stupce pozivajući Svetog Oca da dade ostavku, u tekstu koji su objavili američki konzervativni mediji.

Mons Vigano je optužio papu Franju da je dugo šutke prelazio preko ponašanja bivšeg američkog kardinala Theodorea McCarricka koji je netom bio optužen za napastovanje sjemeništaraca.

Prelat koji je u veljači razriješen svećeničke službe dugo je bio odgovoran za prikupljanje novca u Sjedinjenim Državama za Svetu Stolicu.

U srijedu 4. rujna ujutro započelo je 31. apostolsko putovanje pape Franje izvan Italije na kojem će posjetiti tri zemlje jugoistočne Afrike: Mozambik, Madagaskar i Mauricijus.

Zrakoplov kojim Papa putuje u Afriku poletio je iz Rima oko 8 sati, a u Maputo, glavni grad Mozambika, prvo odredište putovanja, sletjeo je oko 18.30 sati, nakon nešto više od deset sati leta. Geslo putovanja pape Franje u Mozambik je „Nada, mir i pomirenje“.

Prije nego će napustiti Vatikan susreo se sa skupinom od 12 migranata porijekom iz triju afričkih zemalja koje će posjetiti na ovome putovanju. U pratnji migranata bio je milostinjar kardinal Konrad Krajewski.

U poruci na Twitteru uoči putovanja Papa je pozvao sve da mu se pridruže molitvi „da Bog, Otac sviju, učvrsti u čitavoj Africi bratsko pomirenje, jedinu nadu za čvrsti i trajni mir“.

U zračnoj luci Maputa Papu je dočekao predsjednik Mozambika Filipe Nyusi. Nakon svečanosti dobrodošlice Papa je otišao u apostolsku nuncijaturu. 

Drugog dana pohoda, u četvrtak 5. rujna Papa će boraviti u kurtoaznom posjetu Predsjedniku, susresti se s predstavnicima građanskih vlasti i Diplomatskog zbora, a u prijepodnevnim satima na programu je još međureligijski susret s mladima. 

U popodnevnim satima Papa će se susresti s biskupima, redovnicima i redovnicama, posvećenim osobama, bogoslovima i sjemeništarcima, vjeroučiteljima i animatorima te posjetiti Dom „Matej 25“ u kojem se pruža pomoć mladima i djeci s ulice.

misija / hina / ika