Urbi et orbi 741

Papa izrazio zabrinutost zbog požara u Amazoniji: Ta šumska pluća vitalni su dio našeg planeta

Papa izrazio zabrinutost zbog požara u Amazoniji: Ta šumska pluća vitalni su dio našeg planeta
FOTO VATICAN MEDIA

Prije molitve Anđeoskog pozdravljenja, Papa se osvrnuo na evanđelje današnje liturgije koje nam pokazuje kako Isus, na putu prema Jeruzalemu, prolazi kroz gradove i sela poučavajući, znao je da tamo mora umrijeti na križu za spasenje svih nas (usp. Lk 13, 22-30).

U raju nema ograničenog broja i tamo ne vodi autocesta – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra. Papa se osvrnuo na evanđelje današnje liturgije koje nam pokazuje kako Isus, na putu prema Jeruzalemu, prolazi kroz gradove i sela poučavajući, znao je da tamo mora umrijeti na križu za spasenje svih nas (usp. Lk 13, 22-30). U taj prikaz smješta se i pitanje nekog čovjeka koji mu se obraća, govoreći: „Gospodine, je li malo onih koji se spašavaju?“

O tom se pitanju raspravljalo u ona vremena i u svezi s tim bilo je različitih načina tumačenja Svetoga pisma – rekao je Sveti Otac i objasnio – Međutim, Isus preokreće naopako to pitanje koje se više bavi količinom: „je li malo onih…“, i umjesto toga, odgovor stavlja na razinu odgovornosti, pozivajući nas da dobro iskoristimo sadašnje vrijeme. Naime, kaže: „Borite se da uđete na uska vrata jer mnogi će, velim vam, tražiti da uđu, ali neće moći“.

Tim riječima Isus jasno stavlja do znanja da nije riječ o brojevima i da u raju nema „ograničenog broja“ – rekao je papa Franjo i istaknuo – Radi se o prijelazu pravog puta koji je za sve, ali je uzak. To je problem. Isus nas ne želi prevariti govoreći: „Da, budite mirni, lako je, postoji lijepa autocesta i na kraju velika vrata...“. Ne, Isus nam govori o stvarima kakve jesu; put je uzak. U kojem smislu? U smislu, da bismo se spasili, moramo ljubiti Boga i bližnjega, a to nije ugodno!

To su „uska vrata“ jer su zahtjevna, traže predanost, dapače, napor, to jest odlučnu i ustrajnu volju za životom u skladu s evanđeljem. Sveti Pavao to naziva „dobar boj vjere“ (1 Tim 6,12) – rekao je Papa i primijetio – Da bi to bolje objasnio, Isus je ispripovjedio prispodobu u kojoj neki gospodar predstavlja Gospodina. Njegova kuća označava vječni život i spasenje. Tu se vraća slika vrata. Isus kaže: „Kada gospodar kuće ustane i zaključa vrata, a vi stojeći vani počnete kucati na vrata: 'Gospodine, otvori nam!', on će vam odgovoriti: 'Ne znam vas odakle ste!'“

Te će osobe sve učiniti da ih prepozna, podsjećajući gospodara kuće da su s njim jeli i pili, te da su slušali dok je u javnosti naučavao – rekao je Sveti Otac i dodao – No Gospodin će ponoviti da ih ne poznaje i nazvati ih „nositeljima nepravde“. Eto, to je problem! Gospodin će nas prepoznati, ne zbog naših postignuća, nego zbog poniznog i dobrog života, života vjere koja se pretvara u djela.

To za nas kršćane znači da smo pozvani uspostaviti istinsko zajedništvo s Isusom, moleći, odlazeći u crkvu, primajući sakramente i hraneći se Njegovom riječju – rekao je papa Franjo i napomenuo – To nas održava u vjeri, hrani našu nadu i oživljava milosrdnu ljubav. Tako milošću Božjom možemo i moramo potrošiti svoj život za dobro svoje braće, boriti se protiv svakog oblika zla i nepravde.

Neka nam u tome pomogne Blažena Djevica Marija. Ona je prošla kroz uska vrata koja su zapravo sam Isus. Prihvatila ga je svim srcem i slijedila ga svaki dan svog života, pa i onda kada nije razumjela i kada joj je mač probio dušu. Zbog toga je zazivamo „Vrata nebeska“; vrata koja točno oponašaju Isusov oblik; vrata Božjega srca, zahtjevna, no otvorena svima – zaključio je na kraju Papa.

Nakon podnevne molitve, pozdravivši sve nazočne vjernike i hodočasnike, Sveti Otac je posebno pozdravio zajednicu Papinskog sjevernoameričkog kolegija i napose nove bogoslove koji su upravo stigli u Rim, kazavši: Dragi bogoslovi, potičem vas na duhovnu zauzetost i vjernost Kristu, evanđelju i crkvenom naučiteljstvu. Ako ne budete gradili na tim stupovima, zaista nećete moći izgraditi svoje zvanje. 

I na kraju papa Franjo je apelirao – Svi smo zabrinuti zbog velikih požara koji su se proširili u Amazoniji. Molimo kako bi zauzetošću svih bili što prije ugašeni. Ta šumska pluća vitalni su dio našeg planeta. Papa Franjo je u nedjelju nakon molitve Anđeo Gospodnji rekao da je "zabrinut" zbog požara koji haraju amazonskom prašumom, nazivajući je "plućima presudnim za život našeg planeta".

Osamdesetdvogodišnji Papa koji je rođen u Argentini, u Južnoj Americi i koji na jesen organizira veliku međunarodnu konferenciju o Amazoniji, pozvao je 1,3 milijarde katolika u svijetu da "mole kako bi se zauzimanjem svih požari čim prije ugasili".

Sveti Otac se u svibnju sastao s indijanskim poglavicom Raonijem koji je došao upozoriti Europu na krčenje amazonske prašume. Poglavica plemena Kajapo htio je u toj prigodi prikupiti milijun eura za zaštitu rezervata Xingu u Brazilu.

Papa je u svojoj enciklici o ekologiji "Laudato si" (objavljena u svibnju 2015.) koja ima naglašenu društvenu notu, osudio uništavanje amazonske prašume zbog "velikih međunarodnih gospodarskih interesa".

Sveti Otac je u siječnju 2018. posjetio Puerto Maldonado, selo na jugoistoku Perua okruženo amazonskom džunglom, gdje su se okupile tisuće peruanskih, brazilskih i bolivijskih domorodaca. Tada je oštro kritizirao "snažan pritisak velikih gospodarskih interesa koji hlepe za naftom, plinom, drvetom, zlatom i agroindustrijskim monokulturama".

To je putovanje označilo početak priprave za svjetsku biskupsku sinodu predviđenu u listopadu na temu amazonske prašume koja zauzima 43 posto površine Južne Amerike i gdje živi gotovo tri milijuna domorodaca.

Područje Amazonije osigurava 20 posto slatke vode na planetu u tekućem stanju, 34 posto prašume te 30 do 50 posto svjetske flore i faune.

Ta zelena pluća između sebe dijeli devet od 12 južnoameričkih zemalja, a najviše Brazil (67 posto), Bolivija (11 posto) i Peru (13 posto).

Stotine požara nastavlja pustošiti amazonsku prašumu u trenutku dok raste međunarodni pritisak na brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da obuzda požare u plućima svijeta.

Sudbina najveće tropske šume na planetu koju već danima proždire plamen u fokusu je summita G7, koji se ovaj vikend održava u francuskome Biarritzu.

Po posljednjim službenim podacima, od siječnja 2019. na području Amazonije zabilježena su čak 78.383 požara, što je rekordan broj od 2013. otkad se o tomu vodi evidencija.

Stručnjaci kažu da su požari posljedica krčenja šuma, uz otegotnu okolnost velike suše koja će se nastaviti i tijekom rujna.

misija / radio vatikan / hina