Urbi et orbi 15084

Vatikanski prelati nisu krili iznenađenje u Međugorju: Na nov se način plete Gospina mreža u Europi

Vatikanski prelati nisu krili iznenađenje u Međugorju: Na nov se način plete Gospina mreža u Europi
Nadbiskup Henryk Hoser propovijeda u Međugorju / Foto Denis Jerković_CROPIX

Prva reakcija i ono prvo što moram reći da biskupi, nadbiskupi i kardinali koji su došli iz Rima i iz drugih mjesta na Mladifest u Međugorje, da je njihova prva reakcija bila iznenađenje. Otkrili su jednu nepoznatu stvarnost koja je često bila i sakrivena. Bili su jako dotaknuti, senzibilizirani atmosferom koja je bila na Festivalu mladih, oduševljenjem i radošću koje su mladi pokazivali, kazao je mons. Henryk Hoser za Radiopostaju Mir Međugorje, koju je nakon 30. Festivala mladih obišao zajedno s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini mons. Luigijem Pezzutom.

Od kada je poljski nadbiskup Hoser, odlukom pape Frane, prošle godine imenovan apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, papinski nuncij Pezzuti već se dobrano udomaćio i u više je navrata u proteklih dvanaest mjeseci pohodio hercegovačku župu u kojoj se od 1981., po svjedočanstvu šestero vidjelaca, još uvijek događaju Gospina ukazanja.

Dva su nadbiskupa, simpatični poput Loleka i Boleka, neumorno godinu dana radili na promidžbi Međugorja u vatikanskim institucijama i kidali barijere i okove koje je oko međugorskog fenomena, osobito među episkopatom, kovao mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, koji još od veljače ove godine čeka svoga nasljednika na biskupskoj stolici.

Odobrenje hodočašća

U međuvremenu, papa Frane odobrio je službena hodočašća u Međugorje, što znači da ih mogu organizirati i biskupi i svećenici, koji su onom znamenitom Zadarskom izjavom Biskupske konferencije bivše Jugoslavije, od 10. travnja 1991., na privatnim hodočašćima mogli sudjelovati kao duhovna pratnja. "Brojna okupljanja vjernika s raznih strana koji u Međugorje dolaze potaknuti i vjerskim i nekim drugim motivima zahtijevaju pozornost i pastoralnu skrb u prvom redu dijecezanskog biskupa, a s njim i drugih biskupa, kako bi se u Međugorju, i povezano s njime, promicala zdrava pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, u skladu s učenjem Crkve", stajalo je u Zadarskoj izjavi.

"Papa Frane je odredio da je moguće organizirati hodočašća u Međugorje uvijek pazeći da ne budu tumačena kao priznanje poznatih događaja koji još zahtijevaju ispitivanje sa strane Crkve, tj. da ne stvaraju na bilo koji način zabludu i dvosmislenost u doktrinalnom smislu. Isti kriterij moći će biti primijenjen na pastire svakog reda i stupnja koji žele poći u Međugorje i tamo slaviti i suslaviti na svečan način." Tako je Papino odobrenje službenih hodočašća, na nedjeljnoj pučkoj misi 12. svibnja u župnoj crkvi svetog Jakova, obznanio mons. Hoser, opet u nazočnosti nadbiskupa Pezzutija.

Na početku gostovanja na Radiopostaji Mir Međugorje, postfestum 30. Mladifesta, apostolski nuncij u BiH istaknuo je kako već razmišljaju o tome kako uključiti biskupe u okviru sveopće Crkve, ne samo da dođu u Međugorje, nego da se angažiraju - a ne samo njihovi laici i svećenici - u organiziranju u svojim biskupijama dolaska njihovih mladih na Festival mladih u Međugorje.

"I to vrijedi za sva hodočašća. Trebamo doći do točke da biskupi budu ti koji će organizirati hodočašća svojih vjernika u Međugorje i da se tu dođe do prave marijanske pobožnosti, koja treba biti Kristocentrična'', kazao je Pezutto.

Svjetska dimenzija

"Tijekom Festivala mladih u Međugorju boravilo je 14 pastira, velikodostojnika Crkve, kardinala, nadbiskupa i biskupa, a među njima su bila trojica koji su predstavnici Svete Stolice. I ukratko mogu samo reći da smo svi doista sretni jer Festival mladih ima svjetsku dimenziju'', kazao je nadbiskup Hoser, prenoseći na Radiopostaji Mir i razmišljanja crkvenih velikodostojnika koji su bili na Festivalu mladih u Međugorju.

Kardinal Angelo De Donatis na otvaranju Mladifesta poručio je nazočnima - a bilo ih je uživo na vanjskom oltarnom prostoru više od 50 tisuća, iz 80 zemalja svijeta, dok su milijuni pratili zbivanja putem live streama - kako svima donosi topli pozdrav i blagoslov Svetog Oca. Kardinal De Donatis je Papin vikar za grad Rim, i o svemu iz Međugorja zacijelo je već obavijestio papu Franu.

Ne znamo je li štogod Papi priopćio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji je prvi put služio misu u Međugorju, no, ne sumnjamo da je to učinio nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju, koji je predslavio misno slavlje na završetku Festivala mladih u koncelebraciji sa 714 svećenika, a prijenos je uživo gledan s 2.856.000 jedinstvenih IP adresa, uz brojne kabelske televizijske kuće diljem svijeta koje su se uključile u prijenos.

"Festival mladih je manifestacija jedinstva. Dolaze iz cijeloga svijeta, iz mnogih naroda, kultura i jezika, a svi se ovdje osjećaju kao jedna obitelj. Festival ujedinjuje i župljane, župu. Zahvalimo za sve što je bilo i što se događa jer mnogi hodočasnici kažu da se ovdje osjeća nazočnost... Netko tko je prisutan, ali nije vidljiv. Ta nazočnost se jako doživljava od strane hodočasnika'', zaključio je za Radio Mir apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, nadbiskup Henryk Hoser.

Poziv biskupima

U razgovoru za Velikogospojinski dvobroj Glasa Koncila, nadbiskup Hoser je najavio da će glavno slavlje za ovogodišnju Veliku Gospu u Međugorju predvoditi nadbiskup Avignona u Francuskoj, mons. Jean-Pierre Marie Cattenoz.

"I to je važno, jer se tako na nov način plete svojevrsna Marijina mreža u Europi", poručio je apostolski vizitator. Pozvao je na kraju čitatelje katoličkog tjednika, kako vjernike tako i svećenike, da dođu u Međugorje i da će ih on svakako blagosloviti. Poziv se, iako indirektno, može prenijeti i na biskupe Crkve u Hrvata, i valja očekivati da će i oni početi tamo dolaziti, da ne bude po onoj znanoj izreci kako su "najgori Turci oko džamije".

Piše Ivan Ugrin