Urbi et orbi 563

Brazilska novinarka Cristiane Murray zamjenica ravnatelja Tiskovnoga ureda Svete Stolice

Brazilska novinarka Cristiane Murray zamjenica ravnatelja Tiskovnoga ureda Svete Stolice
Novinarka Cristiane Murray s papom Franom / FOTO VATICAN MEDIA

Papa Franjo imenovao je u četvrtak 25. srpnja brazilsku novinarku Cristiane Murray zamjenicom ravnatelja Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Murray je od godine 1995. urednica u brazilskoj redakciji Radio Vatikana koji je u međuvremenu kao Vatican News pridružen novom Dikasteriju za komunikaciju. Između ostaloga u Tajništvu biskupske sinode surađivala je na pripravi posebne skupštine Biskupske sinode za panamazonsko područje koja se održava u listopadu u Vatikanu. Uz portugalski i talijanski Murray govori engleski, španjolski i francuski jezik. Rođena je godine 1962. u Rio de Janeiru, udata je i majka dvoje odrasle djece.

Od početka tjedna dužnost ravnatelja Tiskovnoga ureda Svete Stolice preuzeo je Talijan Matteo Bruni. Bruni i Murray u službi naslijeđuju Grega Burkea i Palomu Garcia Ovejero koji su krajem protekle godine predali ostavke, a otad je Tiskovni ured kao privremeni ravnatelj vodio novinar Alessandro Gisotti.

Dikasterij za komunikacije od godine 2018. vodi Talijan Paolo Ruffini, prvi laik u rangu perfekta u Rimskoj kuriji, prenosi Vatican News.

„Dovršeno je definiranje vrha temeljne strukture Dikasterija za komunikacije“, tim je riječima prefekt Dikasterija za komunikacije Paolo Ruffini u četvrtak 25. srpnja komentirao imenovanje Cristiane Murray zamjenicom ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice.

„Izbor žene porijeklom iz Brazila i otvoren pogled na svijet svjedoči o želji da se izgradi tim koji zna govoriti jezikom onih koji nas slušaju. Siguran sam da će Cristiane, koja već toliki niz godina radi u vatikanskim medijima i čiju se profesionalnost i ljudskost oduvijek veoma cijeni, dati temeljni doprinos inteligencije, osjetljivosti, spomena i planiranja u služenju koje svi mi zajedno nastojimo pružiti Crkvi”, rekao je Ruffini a prenijela agencija SIR.

Murray je izjavila kako je to imenovanje primila s velikim uzbuđenjem. “Za novinare i kolege iz Dikasterija za komunikacije to je veliko priznanje našega svakodnevnog rada u donošenju svijetu evanđelja, Papine i poruke Crkve”, rekla je.

misija / ika