Urbi et orbi 921

Kardinal Bertone: Kardinal Sardi pridonio je širenju moralnoga učiteljstva sv. Ivana Pavla II.

Kardinal Bertone: Kardinal Sardi pridonio je širenju moralnoga učiteljstva sv. Ivana Pavla II.
Papa Franjo na pogrebnoj misi za blagopokojnoga kardinala Paola Sardija; Vatikan, 15. srpnja 2019. (Vatican Media)

Kardinal Tarcisio Bertone, nekadašnji državni tajnik, predvodio je u ponedjeljak 15. srpnja u bazilici Sv. Petra u Vatikanu pogrebnu misu za kardinala Paola Sardija. Na kraju mise celebrantima se pridružio papa Franjo.

Kardinal Sardi bio je učitelj moralne teologije koji je pridonio oblikovanju i širenju moralnoga učiteljstva pape svetoga Ivana Pavla II., istaknuo je u propovijedi kardinal Bertone govoreći o životu 84-godišnjega kardinala Sardija koji je 13. srpnja preminuo u Rimu, prenosi Vatican News. Na kraju mise papa Franjo pridružio se celebrantima te predvodio obred tijekom kojega se oprostio od pokojnoga kardinala i u molitvi Bogu preporučio njegovu dušu (Commendatio i Valedictio).

Kardinal Bertone istaknuo je da je kardinal Sardi, ušavši u Državno tajništvo 1976., od 1990. godine koordinirao ured koji surađuje s papom u sastavljanju dokumenata i govora. Tako je surađivao i u pripremi enciklike „Veritatis splendor“, iz 1993. godine, istaknutog dokumenta iz papinstva svetoga Ivana Pavla II., koji je vječno aktualan, i koji je kardinal Sardi prikazao i objasnio u prigodi brojnih susreta s vjernicima, pokazujući da se pojmovi ‘istina’, ‘sloboda’, ‘savjest’, i ‘zakon’, mogu potpuno razumjeti samo unutar kršćanskoga obzora.

Kardinal Bertone potom je posebno spomenuo poniznost i čestitost blagopokojnoga kardinala, koje je naslijedio od roditelja, kao i objavljivanje, 1975. godine, knjige „Pobačaj jučer i danas“, koja prikazuje razvoj katoličke misli o tom osjetljivom pitanju. Riječ je o bitnoj knjizi posebno u kontekstu velike rasprave koja se tih godina vodila u talijanskom društvu.

Osim toga, kardinal Sardi, učenik Pavla VI., dužnosti u Državnom tajništvu povezivao je s pastoralnom službom. Posebno je veliko sudjelovanje bilo na misi koju je, sve do odlaska u bolnicu, svakoga jutra služio u vatikanskoj bazilici, na oltaru gdje je pokopan papa Ivan XXIII., istaknuo je kardinal Bertone.

misija / ika