Urbi et orbi 948

Amerikanac koji je vodio Tiskovni ured Svete Stolice otišao u školu Opus Dei

Amerikanac koji je vodio Tiskovni ured Svete Stolice otišao u školu Opus Dei
Greg Burke (FOTO: Vatican News)

Bivši predstojnik Tiskovnoga ureda Svete Stolice Greg Burke postao je voditelj odnosa s javnošću Poslovne škole osobne prelature Opus Dei, Instituta za viša poslovna učenja sa sjedištem u Barceloni, objavio je 13. srpnja Vatican News.

Opus Dei u svijetu vodi pet Poslovnih škola (Instituto de Estudios Superior de la Empresa – IESE). Burke (59), koji je i sam član prelature, u tweetu 12. srpnja najavio je da se također namjerava pri Arise Foundation angažirati u borbi protiv trgovine ljudima, objavio je Vatican News 13. srpnja.

Prihvaćajući u srpnju 2016. ostavku ostavku ravnatelja Tiskovnoga ureda Svete Stolice o. Federica Lombardija, DI, papa Franjo na tu je službu imenovao Amerikanca Grega Burkea, a njegovom zamjenicom Španjolku Palomu Garciju Ovejero. Oboje su u prosincu 2018. podnijeli ostavke na te dužnosti pa je na čelu Tiskovnoga ureda Svete Stolice od početka godine privremeni upravitelj Talijan Alessandro Gisotti.

Burke nije prvi član prelature Opus Dei na čelu Tiskovnoga ureda Svete Stolice. Naime isusovac Joaquin Navarro-Valls (1936-2017) tu je službu obavljao od 1984. do 2006. godine.

Utemeljitelj prelature Josemaria Escriva de Balaguer (1902-1975) kojega je godine 2002. svetim proglasio Ivan Pavao II., objasnio je da se glavna djelatnost prelature Opus Dei, koju je osnovao godine 1928., sastoji od „davanja svojim pripadnicima i drugim ljudima duhovnih sredstava koje trebaju da žive kao dobri katolici usred svijeta“.

misija / ika