Urbi et orbi 497

Na Teutonskom groblju Emanuela nije pronađena

Na Teutonskom groblju Emanuela nije pronađena
Otvaranje dvije grobnice na Teutonskom groblju/Foto: Vatican Media

Prilikom otvaranja dviju grobnica na Teutonskom groblju Campo Santo u četvrtak 11. srpnja na nemalo iznenađenje svih nazočnih ustanovilo se da su grobovi prazni. Nema ljudskih ostataka, nema tragova ni lijesovima ni urnama. Vatikansko sudstvo pristalo je provesti tu istražnu radnju kako bi ispunilo želju obitelji Emanuele Orlandi, petnaestogodišnje kćeri papinskog namještenika koja je misteriozno nestala u središtu Rima u lipnju 1983. godine.

Anonimna prijava upućivala je na jedan od starih grobova spomenutog groblja kao moguće mjesto posmrtnih ostataka mlade djevojke. Otvorene su dvije grobnice jer je vatikanski promicatelj pravde Gian Piero Milano naložio radije provjeriti i susjednu grobnicu, budući da se na obje nalazi kip anđela.

Odluka o otvaranju dviju grobnica – u nazočnosti stručnjaka kojeg je imenovala Emanuelina obitelj i djelujući prema najsuvremenijim i konsolidiranim tehničkim standardima – predstavljala je znak posebne pozornosti te ljudske i kršćanske bliskosti s obitelji Orlandi. To svakako nije nikakvo priznanje Vatikana o mogućoj umiješanosti u prikrivanje leša.

Istraživanja su pokazala da se ni u naznačenoj ni u susjednoj grobnici ne nalaze Emanuelini zemni ostaci. Istraga je, stoga, imala (predvidljiv) negativni ishod. Kao što je poznato, ispod dviju nadgrobnih ploča, s natpisima imena dviju preminulih princeza iz devetnaestog stoljeća, nisu pronađeni nikakvi ostaci ljudskog kostura, već samo velika i potpuno prazna podzemna komora bez spomenika, natpisa, ukopa, vjerojatno zatvorena šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Činjenica da ni jedna grobnica nije sadržavala kosti izazvala je nova pitanja o odredištu skeleta dviju plemkinja koje su preminule prije dva stoljeća. Međutim, potpuno je pogrešan pokušaj prebacivanja pažnje i na udes tih ostataka kako bi se ponovno prozivala Sveta Stolica. Istraga se uopće nije vodila o ovim dvjema princezama. Tražili su se posmrtni ostaci petnaestogodišnje djevojčice koja je umrla 1983. godine. Stoga je vrijedno ponajprije ponoviti kako je istražna hipoteza, koju je naložio istražni sudac, bila možebitno pronalaženje kostiju Emanuele Orlandi. Nisu pronađeni tragovi tih ostataka.

Glede svega spomenutog, vatikansko pravosuđe odlučilo je nastaviti dokumentarna istraživanja koja se odnose na arhitektonske radove koji su se u dvije faze provodili uz groblje, od kojih je posljednja bila sredinom šezdesetih godina XX. stoljeća, odnosno izgradnjom novog dijela zgrade Teutonskog zavoda. Grobnice dviju princeza nalaze se tik do potpornog zida ove konstrukcije, pa je vjerojatno da su kopanjem temelja ispraznili postojeće ostatke kako bi ih premjestili negdje drugdje. Isto tako, vrlo je vjerojatno da će se provoditi naknadna istraživanja.

Točnost istraga i tehničkih ispitivanja, odluka da se na ostacima provede DNK test, dokumentirana profesionalnost s kojom su provedene operacije pod vodstvom promicatelja pravde i koordinacijom Žandarmerijskog korpusa na čelu s Domenicom Gianiem – jasno potvrđuje volju Svete Stolice da ozbiljno prihvati zahtjev obitelji. Raspoloženost Svete Stolice provedena u djelo dogodila se zbog anonimne dojave i zbog toga vatikanskom pravosuđu nije bilo moguće unaprijed provjeriti stupanj njene pouzdanosti.

misija / Andrea Tornielli, Vatican News - ika