Urbi et orbi 658

Preminuo kardinal Elio Sgreccia koji je život posvetio borbi za svetost života protiv zla pobačaja

Preminuo kardinal Elio Sgreccia koji je život posvetio borbi za svetost života protiv zla pobačaja
Kardinal Elio Sgreccia, nekadašnji predsjednik Papinske akademije za život i njezin počasni član

U Rimu je 5. lipnja preminuo kardinal Elio Sgreccia, nekadašnji predsjednik Papinske akademije za život i njezin počasni član. Rođen 6. lipnja 1928. u mjestu Nidastore di Arcevia, nedaleko od Ancone, danas bi navršio 91 godinu. Život je potrošio u proučavanju osjetljivih tema s područja bioetike.

Život je posvetio zaštiti svetosti ljudskoga života od njegova prvog trenutka do prirodne smrti. Posljednji od šestero djece, kardinal Sgreccia za svećenika je zaređen 1952. godine, a prva je njegova dužnost bila na mjestu duhovnoga asistenta mladih iz Katoličke akcije. Poslije je bio vicerektor sjemeništa u kojemu se i sam školovao, a nakon diplome iz klasičnih jezika na sveučilištu u Bologni, imenovan je rektorom Papinskoga sjemeništa u Fanu.

Kada je 1973. godine Medicinski fakultet Katoličkoga sveučilišta Presvetoga Srca u Rimu odlučio ojačati pastoralnu službu za zajednicu svojih profesora i studenata, izabran je za tu službu postajući oslonac za cijelu sveučilišnu zajednicu. Nakon 19 godina, kada mu je istekao mandat, to mu je sveučilište povjerilo studij i poučavanje etičkih pitanja u biomedicini. Tako je od 1985. godine bio ravnatelj Centra za bioetiku, a od travnja 1992. ravnatelj Instituta za bioetiku Katoličkoga sveučilišta. 

Brojne su njegove suradnje na području bioetike s tijelima i ustanovama na europskoj razini. Osamdesetih godina prošloga stoljeća bio je promatrač Svete Stolice pri Etičkom odboru Vijeća Europe, a od 1990. do 2006. godine član Talijanskoga nacionalnog odbora za bioetiku.

U studenom 1992. godine imenovan je biskupom i tajnikom Papinskoga vijeća za obitelj. Biskupski red primio je po rukama pape Ivana Pavla II. 6. siječnja 1993. Svoju je dužnost u spomenutom vijeću obavljao još u prvim mjesecima 1996. godine, kada se počeo potpuno posvećivati radu u uredu dopredsjednika Papinske akademije za život, postavši potom, 3. siječnja 2005. godine, njezin predsjednik. Na toj je dužnosti ostao do 2008. godine.

Na pitanje, u jednom razgovoru za Vatikanski radio, koji su prioriteti u njegovu radu, istaknuo je zlo pobačaja, u vezi s kojim se Crkva, kako je rekao, ne može ni prilagoditi, ni šutjeti, ni pristati na kompromis. Ali, ima i novih, kao što je umjetna oplodnja, kloniranje, zloporaba ljudskoga života i djece, eutanazija. Uvijek se nadamo da savjesti neće popustiti i da će se moći potvrditi pravo na život, priznavanje dostojanstva te prihvat bolesne i umiruće osobe, rekao je kardinal Sgreccia, prenio je Vatican News.

misija / ika