Urbi et orbi 467

Papa Frane sastati će se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Vatikanu 4. srpnja

Papa Frane sastati će se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Vatikanu 4. srpnja
FOTO REUTERS / Gregorio Borgia

Papa Frane susrest će se 4. srpnja u Vatikanu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavila je Sveta Stolica.

Papa Frane će se s Putinom sastati 4. srpnja, kada je Putin u službenom posjetu Italiji. Bit će to njihov treći susret, a prvi otkako se Papa sastao s patrijarhom ruske Pravoslavne Crkve Kirilom 2016. godine, izvijestio je Vatican News.

Papa Frane i ruski predsjednik Putin prvi put su privatno razgovarali 2013., kada je u središtu susreta bila sirijska kriza. Sveti Otac tom je prigodom naglasio hitnost zaustavljanja nasilja i poticanje konkretnih inicijativa za mirno rješenje sukoba. Njihov drugi susret bio je dvije godine kasnije, 2015., u biblioteci Apostolske palače u Vatikanu. Razgovarali su o Ukrajini i situaciji na Bliskom Istoku. 

Vezano uz Ukrajinu, Sveti Otac je tada rekao kako je potrebno posvetiti se iskrenom i velikom zalaganju za postizanje mira. Hitnost ostvarivanja mira i za Bliski Istok, Siriju i Irak također je bio papin poziv, te je upozorio na potrebu konkretnog zalaganja međunarodne zajednice, uz osiguravanje potrebnih uvjeta za sve članove društva, uključujući vjerske manjine, a osobito kršćane.

Ruskog predsjednika Putina u audijenciju je primio i papa Benedikt XVI. 2007. godine. Obojica su istaknuli dobre odnose između Svete Stolice i Ruske Federacije, kao i uzajamnu želju da se oni i dalje razvijaju. I tada je pozornost bila posvećena Bliskom Istoku, problemu ekstremizma i netolerancije koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju suživotu građana. Naglasili su potrebu očuvanja mira, važnost pregovora i mirno rješavanje sukoba.

misija / ika