Urbi et orbi 550

Papa doputovao u Rumunjsku gdje će proglasiti blaženim sedam grkokatoličkih biskupa mučenika

Papa doputovao u Rumunjsku gdje će proglasiti blaženim sedam grkokatoličkih biskupa mučenika
U zračnoj luci Papu je dočekao predsjednik Klaus Werner Iohannis / REUTERS_Remo Casilli

Papa Franjo doputovao je 31. svibnja u Bukurešt, prvo odredište svoga apostolskog putovanja u Rumunjsku, na kojem će boraviti od 31. svibnja do 2. lipnja, objavio je Vatican News.

Pohod pod geslom „Koračajmo zajedno“ drugi je posjet jednoga pape toj zemlji, nakon pohoda svetog Ivana Pavla II. održanog od 7. do 9. lipnja 1999. Posjetit će gradove Bukurešt, Iaşi i Blaj te marijansko svetište Șumuleu Ciuc.

Prvog dana pohoda na programu su kurtoazni posjet predsjedniku Klausu Johannisu, susret s premijerkom Vioricom Dancila te s političarima, predstavnicima građanskoga društva i Diplomatskoga kora. U popodnevnim satima Sveti će se Otac susresti s patrijarhom Rumunjske pravoslavne Crkve patrijarhom Danijelom (Ciobotea) u sjedištu patrijaršije, a zatim s članovima Sinoda RPC. U 16 sati molit će zajedno Očenaš u novoj pravoslavnoj katedrali. Na kraju prvoga dana u Rumunjskoj Papa će predvoditi misno slavlje s početkom u 17.10 sati u katoličkoj katedrali Sv. Josipa. Trećeg dana pohoda Papa će proglasiti blaženim sedam grkokatoličkih biskupa mučenika.

Logo Papina putovanja predstavlja „Božji narod” koji „kroči pod zaštitom Majke Božje”. Rumunjsku se, naime, često naziva „vrtom Majke Božje”, izraz koji je također koristio sv. Ivan Pavao II. tijekom pohoda toj zemlji 1999. godine. U logu su korištene boje nacionalne zastave: plava, žuta i crvena.

Kratka svečanost dobrodošlice upriličena je u zračnoj luci gdje je Svetog Oca dočekao Predsjednik Klaus Werner Iohannis u pratnji supruge. Papu je po izlasku iz zrakoplova dočekalo i dvoje djece odjevenih u tradicionalnu nošnju koja su mu predala cvijeće.

U pratnji apostolskog nuncija u Rumunjskoj, mons. Miguela Mauryje Buendíje, naslovnog nadbiskupa Italice, Papa je potom napustio zračnu luku i zaputio se u Predsjedničku palaču Cotroceni gdje će se održati službena svečanost dobrodošlice, susret s predsjednicom rumunjske Vlade, gospođom Vasilicom Vioricom Dăncilăom, te susret s predstavnicima vlasti, društvenoga života i diplomatskog zbora tijekom kojeg će Papa održati svoj prvi govor.

U čevrtak 30. svibnja u večernjim satima Papa je posjetio baziliku Svete Marije Velike gdje se pomolio pred Gospinom slikom Salus populi romani.

Papa Franjo putuje u apostolski pohod Rumunjskoj. Prije putovanja je po običaju posjetio Baziliku Svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore). Ravnatelj ad interim Svete Stolice Alessandro Gisotti preko svojeg korisničkog računa na Twitteru @HolySeePress priopćio je kako je papa Franjo Baziliku posjetio sinoć. Papa se pomolio pred slikom Salus populi romani (Spas rimskog naroda), koja se čuva u kapelici Borghese, povjerivši Majci Božjoj svoje predstojeće putovanje, 30. u svojemu pontifikatu, na kojem će boraviti od 31. svibnja do nedjelje 2. lipnja.

Ta je bazilika vrlo omiljena papi Franji, posjetio ju je također 14. ožujka 2013., dan nakon što je izabran za papu.

Tijekom leta u Bukurešt, glavni grad Rumunjske, odredišta svoga 30. međunarodnog putovanja izvan Italije, dok je zrakoplov prelijetao teritorij Republike Hrvatske, papa Franjo uputio je brzojav predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović.

„Dok ulazim u hrvatski zračni prostor na putu za Rumunjsku upućujem srdačne pozdrave Vašoj Ekscelenciji i vašim sugrađanima. Zazivajući blagoslov Svemogućeg Boga na Vaš narod, molim se da vam udijeli svaki mir i blagostanje“, ističe se u Papinoj poruci.

Papa je po običaju uputio pozdrave svim šefovima država iznad čijeg je teritorija letio zrakoplov kojim putuje: Italije, Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Bugarske.

misija / ika