Urbi et orbi 1206

Misa pred Spiljom ukazanja u Lourdesu prije povratka sudionika 27. vojnog hodočašća u Hrvatsku

Misa pred Spiljom ukazanja u Lourdesu prije povratka sudionika 27. vojnog hodočašća u Hrvatsku
Euharistijsko slavlje predvodio je vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan

Prije povratka u Hrvatsku, sudionici 27. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja su u Lourdesu slavili misu pred Spiljom ukazanja. Euharistijsko slavlje predvodio je vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, uz koncelebraciju vojnog ordinarija iz BiH msgr. Tome Vukšića, generalnih vikara vojnih ordinarijata u RH i BiH, don Marka Mede i msgr. Željka Čuturića, vojnih i policijskih kapelana i drugih svećenika.

Tijekom misu su pjevali klapa HRM-a „Sv. Juraj“ i policijska klapa „Sv. Mihovil“.
Uz mnogobrojne hodočasnike, na misi su sudjelovali zapovjednik 27. hodočašća i zapovjednik HRZ brigadni general Mato Mikić, zamjenik zapovjednika hodočašća za MUP i zamjenik glavnog ravnatelja policije Jozo Šuker, zamjenik zapovjednika hodočašća i zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli, zapovjednik postroja hrvatske sastavnice Oružanih snaga BiH pukovnik Marinko Romić.

U homiliji je biskup istaknuo kako ih je “Providnost stavila ovdje gdje jesmo”. Razmatrao je evanđelje toga dana (Iv 14, 21-26) rekavši da ljubav prema Bogu nužno uključuje ljubav prema čovjeku. Prema Isusovim riječima Bog prebiva kod onoga tko ljubi: „Ako me tko ljubi čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti.“ (Iv 14, 23)

Biskup se osvrnuo na proteklo hodočašće i kazao kako su u Lourdesu napunili svoje duhovne baterije i ispunili svoje duhovne potrebe.

“Sada, obnovljeni u vjeri, vraćamo se svojim domovima gdje s drugima moramo dijeliti to iskustvo koje smo doživjeli ovdje u Lourdesu. Biskup je naglasio kako ne smijemo sustajati u radu na svojoj vjeri jer u njoj trebamo uvijek rasti”, poručio je.

Nakon euharistijskog slavlja, hodočasnici su krenuli prema Hrvatskoj.

misija / hkm