Urbi et orbi 1194

Sveti Otac odobrio biskupima i svećenicima organiziranje službenih hodočašća u Međugorje

Sveti Otac odobrio biskupima i svećenicima organiziranje službenih hodočašća u Međugorje
FOTO REUTERS / Yara Nardi

Papa Franjo odobrio je održavanje hodočašća u Međugorje, objavio je u tom poznatom hodočasničkom mjestu u nedjelju na jutarnjoj misi njegov apostolski vizitator, poljski nadbiskup Henryk Hoser.

"Papa Franjo je odredio da je moguće organizirati hodočašća u Međugorje uvijek pazeći da ne budu tumačena kao priznanje poznatih događaja koji još zahtijevaju ispitivanje sa strane crkve, tj da ne stvaraju na bilo koji način zabludu i dvosmislenost u doktrinalnom smislu“, pročitao je Papinu odluku nadbiskup Hoser na misi na kojoj je sudjelovao i apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto.

Pri tome je pojasnio kako će se isti kriteriji za organiziranje hodočašća primjenjivati na svećenike "svakog reda i stupnja koji žele poći u Međugorje i tamo slaviti i suslaviti na svečan način".

Odobravanje organiziranih hodočašća u Međugorje korak je naprijed, budući ona do sada službeno nisu bila odobrena, nego su organizirana bez uloge mjesnih biskupija.

Nadbiskup Hoser koji je prošle godine imenovan apostolskim vizitatorom za Međugorje radi organiziranja hodočašća i pastoralne skrbi, izjavio je nedavno kako se u tome hodočasničkom mjestu poznatom po Gospinim ukazanjima, koje Crkva još nije službeno priznala, svakodnevno događaju spektakularna obraćenja.

Poljski nadbiskup je naveo kako je njegova ključna misija sada vezana uz poboljšanje i razvijanje prihvata hodočasnika koji dolaze u Međugorje iz cijeloga svijeta i koji su sve brojniji.

Međugorski fenomen vezuje se uz tvrdnje tadašnje šestero djece kojima se Gospa počela ukazivati od 1981. Nekolicini od njih se Gospa, po njihovim tvrdnjama, ukazuje i danas.

Sveta Stolica utemeljila je posebno povjerenstvo s kardinalom Camilom Ruinijem na čelu koje je istraživalo fenomen Međugorja te je izvještaj dostavilo Kongregaciji za nauk vjere.

Izvještaj je proslijeđen Svetome Ocu na donošenje konačne odluke.

Na Četvrtu vazmenu nedjelju, koja se još naziva Nedjelja Dobrog pastira, 12. svibnja kad Crkva slavi 56. Svjetski dan molitve za zvanja, papa Franjo je u vatikanskoj bazilici predsjedao misom i zaredio 19 novih svećenika.

Papa je pročitao obrednu propovijed, predviđenu u talijanskom izdanju Rimskog pontifikala za ređenje prezbitera, dopunivši je osobnim osvrtima. Istaknuo je da oni koji vrše „službu svetog učenja“ sudjeluju „u poslanju Krista, jedinog Učitelja“. „To nije – dodao je spontanim riječima Papa – kulturna udruga, to nije sindikat. Vi ćete sudjelovati u Kristovoj službi”. Papa je novozaređene svećenike pozvao da čitaju i meditiraju „marljivo riječ Gospodnju“. „Nikada se ne može održati propovijed, propovijedati, bez mnogo molitve, s Biblijom u ruci. Ne zaboravite to“, istaknuo je Papa ređenicima. 

„Neka vaše učenje bude hrana Božjem narodu. Kad dođe iz srca i rađa se iz molitve, bit će veoma plodonosno“, rekao je Papa koji je pozvao nove svećenike da budu „ljudi molitve“, „žrtve“, jer „Riječju i primjerom“ možemo graditi“ Božju kuću, koja je Crkva“.

„Budite oprezni – dodao je spontano – kad slavite Euharistiju“: „Gospodin nas je želio spasiti besplatno. Sam nam je rekao: Besplatno primiste besplatno dajte. Slavljenje euharistije – rekao je Papa – je vrhunac Gospodinove besplatnosti. Molim vas, ne kaljajte je niskim interesima.

Sakramentom pokore – podsjetio je nadalje Papa – vi ćete otpuštati grijehe u ime Boga, Krista i Crkve: „I ovdje, molim vas, ne umarajte se biti milosrdni. Milosrdni poput Oca, kao što je Isus bio milostiv prema nama, sa svima nama. Svetim pomazanjem pružat ćete olakšanje bolesnima. Slobodno „gubite vrijeme“ na posjećivanje bolesnih, pozvao je Papa novozaređene svećenike kojima je podijelio svećenički red u nedjelju 12. svibnja u vatikanskoj bazilici.

Naposljetku, Papa ih je potaknuo „s veseljem i ljubavlju, s iskrenošću vršiti Kristovo svećeničko djelo, sa željom da ugađate samo Bogu“, a ne sebi. „Svećeničku se radost nalazi samo na tome putu, nastojeći svidjeti se Bogu koji nas je izabrao”. Svećenik, dodao je papa Franjo, „mora biti blizu Bogu u molitvi“, „biskupu“, „prezbiteriju“, „drugim svećenicima“ i “Božjem narodu”.

Papin nagovor uz molitvu Kraljice neba u nedjelju 12. svibnja 2019.

Draga braćo i sestre, dobar dan!
U današnjem Evanđelju (usp. Iv 10, 27-30) Isus se predstavlja kao pravi pastir Božjeg naroda. On govori o odnosu koji ga povezuje s ovcama stada, to jest njegovim učenicima, i inzistira na tome da je to odnos međusobnog poznavanja. „Ovce moje – kaže – slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom. Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada“ (rr. 27-28). Čitajući pažljivo ovu rečenicu, vidimo da je Isusovo djelovanje izraženo u nekim djelima: Isus govori, Isus zna, Isus daje vječni život, Isus daje vječni život, Isus čuva.

Pastir dobri – Isus – je pažljiv prema svakome od nas, traži nas i ljubi nas, upravlja nam svoju riječ, poznaje u dubini naša srca, naše želje i nade, kao i naše neuspjehe i razočaranja. Prihvaća nas i ljubi nas takve kakvi jesmo, s našim dobrim stranama i našim manama. Za svakoga od nas on „daje život vječni“: pruža nam, to jest, mogućnost živjeti punim životom, kojem nema kraja. Čuva nas, k tome, i vodi nas s ljubavlju, pomažući nam proći neprohodne putove i katkad opasne staze koji se javljaju na životnom putu.

Glagolima i gestama koje opisuju način na koji se Isus, Dobri pastir, odnosi s nama, odgovaraju glagoli koji se odnose na ovce, to jest nas: „slušaju glas moj“, „idu za mnom“. To su radnje koje pokazuju kako moramo odgovoriti na nježne i brižne Gospodinove postupke. Slušanje i prepoznavanje njegova glasa implicira prisnost s Njim, koja jača u molitvi, u susretu srca sa srcem s božanskim Učiteljem i Pastirom naših duša. Ta prisnost s Isusom, ta otvorenost, razgovarati s Isusom, jača u nama želju da ga slijedimo, izlazeći iz labirinta pogrešnih putova, napuštajući sebična ponašanja, kako bismo, po uzoru na Njega, krenuli na nove putove bratstva i sebedarja.

Ne zaboravimo da je Isus jedini Pastir koji nam govori, poznaje nas, daje nam vječni život i čuva nas. Mi smo jedno stado i moramo se samo truditi slušati njegov glas, dok On s ljubavlju proniče iskrenost naših srdaca. I iz te stalne prisnosti s našim Pastirom, iz tog razgovora s Njim, rađa se radost da ga slijedimo puštajući da nas vodi k punini vječnog života.

Obratimo se sada Mariji, Majci Krista Dobrog pastira. Neka ona, koja je spremno odgovorila na Božji poziv, posebno bude na pomoć onima koji su pozvani na svećeništvo i posvećeni život da radosno i spremno prihvate Kristov poziv da budu njegovi najizravniji suradnici u naviještanju evanđelja i služenju Božjem kraljevstvu u našem dobu.

Nakon molitve Regina coeli

Draga braćo i sestre!
Danas, na Četvrtu vazmenu nedjelju, Nedjelju Dobrog pastira”, slavi se Svjetski dan molitve za zvanja koji je ove godine ima za temu: „Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje“. U svim se zajednicama moli na poseban način za zvanja na svećeništvo i posvećeni život. Jutros sam u Bazilici sv. Petra imao radost zarediti nekoliko novih svećenika. Dok s ljubavlju pozdravljam ove nove prezbitere zajedno s članovima njihovih obitelji i prijateljima, pozivam vas da se sjetite svih onih koje Gospodin nastavlja zvati po imenu, kao što je učinio jednoga dana s apostolima na obali Galilejskog jezera, da postanu „ribarima ljudi“.

[…]

U mnogim zemljama danas se slavi Majčin dan. Želim uputiti srdačan pozdrav svim majkama i zahvaliti im – molim pljesak za mame, za sve majke! – na njihovu dragocjenom radu na podizanju djece i zaštiti vrijednosti obitelji. Spomenimo se također majki koje nas gledaju s neba i nastavljaju bdjeti nad nama molitvom. Misli nam lete i našoj nebeskoj Majci koju ćemo slaviti sutra 13. svibnja pod imenom Gospa Fatimska. Njoj se povjerimo kako bismo nastavili kročiti kroz život s radošću i velikodušno.

misija / hina / ika