Urbi et orbi 595

Drugog dana boravka u Bugarskoj Sveti Otac podijelio prvu pričest djeci u Rakovskom

Drugog dana boravka u Bugarskoj Sveti Otac podijelio prvu pričest djeci u Rakovskom
Papa pričešćuje djecu u crkvi Presvetog srca Isusova u Rakovskom

Drugi dan Papina boravka u Bugarskoj 6. svibnja obilježen je uz ostalo s tri različita važna događaja: posjet izbjegličkom centru, misa za prvopričesnike i molitva za mir u nazočnosti predstavnika različitih vjeroispovijesti.

Papa Franjo je ujutro na periferiji Sofije u Vraždebnu posjetio izbjeglički prihvatni centar gdje se susreo s pedesetak izbjeglica, među kojima su bila brojna djeca s roditeljima pretežno iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Po dolasku Papu su na glavnom ulazu u zgradu dočekali ravnatelj Centra i ravnatelj Caritasa. Zatim se zaputio u blagovaonicu gdje se okupilo 50-ak roditelja i djece. Djeca smještena u Centru dolaze iz Sirije i Iraka.

Nakon kratkog pozdrava jedne volonterke i pjesme koju su Papi otpjevala djeca, Sveti Otac je pozdravio obitelji smještene u Centru i uputio im nekoliko riječi. Istaknuo je kako je izbjeglički svijet križ čovječanstva. Susret je trajao gotovo pola sata i konkretno osmislio ono što Papa već godinama tvrdi riječima, gestama i djelima. Kristovo fizičko trpljenje, egzistencijalne periferije sa djecom koji su s radošću dočekala Papu, poklonivši mu svoje crteže koji prikazuju njihove bole i nade, što je ganulo ne samo Papu već i promatrače.

Papa je istaknuo kako nam djeca uvijek pomažu bolje shvatiti zbivanja. Put ove djece kao i njihovih roditelja je žalostan. Oni bježe iz rata i bijede u nadi da će na drugim područjima pronaći bolju budućnost. Svijet migranata i izbjeglica je danas križ čovječanstva, križ tolikih ljudi koji trpe, rekao je Papa.

Na kraju susreta svima je udijelio svoj blagoslov te se pozdravio s okupljenima. Potom se automobilom odvezao do Međunarodne zračne luke u Sofiji i otputovao u Plovdiv.

Uslijedio još jedan Papin susret s djecom. Naime, Papa je u crkvi Presvetog srca Isusova u Rakovskom slavio misu i podijelio prvu pričest 250 djece, poručivši im da se raduju što su pristupili stolu Gospodnjem. Protumačio im je kako i oni pripadaju kršćanskoj obitelji. Bog nam je Otac, Isus brat a Crkva majka cijele obitelji. Naš zakon je ljubav. 

Pozvao je vjernike, kojih se na misi okupilo više tisuća, da se mole za svoje obitelji, svećenike, vjeroučitelje i prijatelje. Primijetio je kako se čuda zbivaju jedino kada imamo srca kao što je srce ove djece, koja su potrebna Gospodinu da bi mogao ostvariti čudesa. Prva pričest znači svaki dan sve više ujediniti se s Kristom, u njegovom prijateljstvu s njime rasti i čeznuti da i drugi uživaju u toj radosti, koju nam on želi podati, rekao je Sveti Otac.

Papa je potom išao u posjet sestrama franjevkama i ondje ručao s trojicom bugarskih biskupa i pratnjom. Uslijedio je susret s katoličkom zajednicom u crkvi Sv. Mihaela Arkanđela u Rakovskom, a nakon mise se zrakoplovom vratio u Sofiju, gdje je na Trgu Nezavisnosti glavnoga grada Bugarske predvodio Molitvu za mir u nazočnosti predstavnika različitih vjeroispovijesti u Bugarskoj.

misija / ika