Urbi et orbi 1381

I u katedrali u Hong Kongu slavljena sveta misa za uspješni oporavak mons. Ante Jozića

I u katedrali u Hong Kongu slavljena sveta misa za uspješni oporavak mons. Ante Jozića
Mons. Ante Jozić (skroz lijevo) 1999. godine stupio je u diplomatsku službu Svete Stolice

Brojni vjernici i ljudi dobre volje u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, Hrvatskoj, ali i diljem svijeta svakodnevno upućuju poruke podrške i svoje molitve za što skoriji i uspješniji oporavak mons. Ante Jozića. Također, u našim župama organizirana su misna slavlja, klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i molitve na tu nakanu.

Zajedničke molitve organizirane su i zemljama gdje je mons. Jozić bio na službi. Tako se 10. travnja slavila sveta misa u katedrali u Hong Kongu.

Podsjećamo, mons. Ante Jozić 1999. godine stupio je u diplomatsku službu Svete Stolice. Djelovao je u apostolskim nuncijaturama u Indiji, Rusiji, Uzbekistanu i na Filipinima, a od rujna 2009. godine voditelj je studijske misije Svete Stolice u Hong Kongu. 

Njegova dužnost u Hong Kongu bila je posebno osjetljiva i složena jer je odatle obavljao diplomatske aktivnosti Katoličke crkve prema Narodnoj Republici Kini. S obzirom na značajne pomake u odnosima Svete Stolice i Kine, ali i činjenicu da ga je papa Frane promaknuo kako u službi, tako i na dostojanstvo nadbiskupa, Jozićeve aktivnosti u Hong Kongu bile su, očito, uspješne.

Inače, zdravstveno stanje nadbiskupa Ante Jozića, koji je u prometnoj nesreći u nedjelju iza 18 sati u tunelu Sv. Ilija, zadobio teške i za život opasne ozljede i dalje je neprimijenjeno. On je još uvijek smješten na Jedinici intenzivnog liječenja (JIL) KBC-a Split na Firulama, priključen je na respirator i životno je ugrožen.

Nad njime su, kako smo već pisali obavljene dvije operacije, s kojima se, kako neslužbeno doznajemo htjelo zaustaviti krvarenje u unutarnjim organima, što je i učinjeno. Iako je i dalje životno ugrožen, njegovo zdravstveno stanje je stabilno.

Naravno, nitko od liječnika ne može i ne želi davati prognoze oporavka nadbiskupa Jozića, jer je to u ovom trenutku nezahvalno. Naime, u ovako teškom zdravstvenom stanju situacija sa zdravljem i stanjem nadbiskupa Jozića može se mijenjati iz minute u minutu.

Za očekivati je, kako će nadbiskup Jozić u slijedećih nekoliko dana biti podvrgnut operativnim zahvatima koštanih defekata, jer je poznato da je u nesreći, osim ozljeda unutarnjih organa i prsnog koša, zadobio i ozljede ruke, odnosno noge.

Ipak, u cijelom ovom nesretnom slučaju nadbiskup Jozić imao je i sreću u nesreći. Odnosno, u nesreći nije zadobio teške i za život opasne ozljede glave, odnosno nije zadobio ozljede glave koje bi iziskivale hitni operativni zahvat i koje bi mu ugrožavale život. Da je kojm slučajem zadobio teške ozljede glave njegov oporavak bi bio kud i kamo teži i neizvjesniji.

Misija / Nadbiskupija-Split / Ivica MARKOVIĆ