Urbi et orbi 726

Sveti Otac: Neki kršćani popuštaju neuspjehu, ne shvaćajući da je to savršeno polje za đavolsku sjetvu

Sveti Otac: Neki kršćani popuštaju neuspjehu, ne shvaćajući da je to savršeno polje za đavolsku sjetvu
FOTO VATICAN MEDIA

Kršćani ponekad više vole neuspjeh koji daje prostora pritužbama i nezadovoljstvu, a to je savršeno polje za đavlovu sjetvu – rekao je papa Franjo u propovijedi tijekom mise koju je slavio u Domu svete Marte osvrnuvši se na umor o kojem se govori u prvom čitanju iz Knjige brojeva današnje liturgije (Br 21,4-9). Božji narod – piše u prvom čitanju – bio je nestrpljiv. Oduševljenje i nada zbog bijega iz egipatskog ropstva malo su izblijedjeli na morskoj obali, potom u pustinji do te mjere da su počeli mrmljati protiv Mojsija.

Duh umora oduzima nam nadu – rekao je Papa i istaknuo – radi se o umoru koji nas uvijek potiče da vidimo samo loše stvari trenutnog života i da dobre stvari koje smo primili zaboravimo. Kada smo u dezolaciji ne podnosimo put i tražimo utočište u idolima, prigovaranju i mnogim drugim stvarima. To je naš model. Taj duh umora u nama kršćanima vodi nas također u nezadovoljan način života, u duh nezadovoljstva. Ništa nam se ne sviđa i sve ide loše.

Sam nas je Isus poučio tome kada je govorio o tom duhu nezadovoljstva, da smo kao djeca koja se igraju – rekao je Sveti Otac i primijetio – Neki kršćani popuštaju neuspjehu, ne shvaćajući da je to savršeno polje za đavolsku sjetvu. Ponekad se boje utjehe, boje se nade, boje se Gospodinovog milovanja, vode život neuspjelih narikača.

To je život mnogih kršćana – rekao je papa Franjo i dodao – Žive žaleći se, kritizirajući, prigovarajući, žive nezadovoljni. „Narod putem postane nestrpljiv“. Mi kršćani često ne podnosimo putovanje. Više volimo biti nestrpljivi, navezani smo na neuspjeh, to jest na dezolaciju. Dezolacija dolazi od zmije, stare zmije, one iz zemaljskog raja. To je simbol iste zmije koja je zavela Evu i to je način da vidimo zmiju koju imamo u sebi, te koja u dezolaciji uvijek ugrize.

Provesti život žaleći se, događa se onima koji više vole neuspjeh, ne podnose nadu i ne podnose Isusovo uskrsnuće. Sjetimo se samo rečenice: „Narod putem postane nestrpljiv“. Kršćani postaju nestrpljivi, ne podnose put. Kršćani ne podnose nadu. Kršćani ne podnose ozdravljenje. Kršćani ne podnose utjehu. Više smo navezani na nezadovoljstvo, na umor i neuspjeh. Neka nas Gospodin oslobodi te bolesti – zaključio je Papa.

Deseto plenarno zasjedanje Papinske komisije za zaštitu maloljetnika održano je u Vatikanu od 4. do 7. travnja. U središtu razmatranja bila je važnost slušanja žrtava i konkretne pomoći. Predstavljeni su i projekti koji se ostvaruju u sklopu Komisije, izvijestio je 9. travnja Vatican News.

Plenarno zasjedanje počelo je svjedočenjem žrtve spolnoga zlostavljanja, što je stalni dio programa kojim se želi dati posebnu važnost pozornom slušanju žrtve o preživjelom nasilju u Crkvi. Članovi Komisije zahvalili su ženi s afričkoga kontinenta za svjedočenje i izražen stav o složenim problemima s kojima se žrtve suočavaju u specifičnom kulturnom kontekstu.

Na početku zasjedanja okupljenim članovima pozdrave pape Franje prenio je predsjednik Komisije bostonski kapucin kardinal Sean Patrick O’Malley, istaknuvši da Sveti Otac cijeni njihovu pomoć u pripravi susreta predsjednika biskupskih konferencija iz cijeloga svijeta o zaštiti maloljetnika u Crkvi, održanoga u veljači u Vatikanu, kao i izradi nedavno objavljenih smjernica i normi. Kao što se navodi u zaključnoj izjavi plenarnoga zasjedanja Komisije, „susret u veljači posvijestio je kritičnu ulogu života i poslanja Crkve na području zaštite maloljetnika, kao i činjenicu da još mnogo toga tu treba učiniti“.

Zbog toga Komisija u skladu sa svojim odgovornostima nastavlja s izvođenjem brojnih projekata kao što su virtualno savjetovanje i razgovor sa žrtvama zlostavljanja (Virtual Survivor’s Advisory Panel); studijski dan sa sudjelovanjem međunarodno priznatih stručnjaka o temi kaznenih seksualnih djela i njihovih posljedica, priprava građe sa smjernicama i analizama modela za praćenje provedbi mjera za zaštitu maloljetnika koja bi bila pomoć mjesnim Crkvama u formiranju, aktualizaciji i poboljšanju programa za zaštitu, istraživanja za procjenu provedbe obrazovnih programa o zaštiti maloljetnika u katoličkim školama poštujući pilot-programe u Južnoj Africi, Kolumbiji, Indiji, na Filipinima i u Kraljevini Tonga.

Radne skupine Papinske komisije za zaštitu maloljetnika nastavljaju suradnju s kongregacijama i dikasterijima Rimske kurije koji su povezani s tim područjem, među kojima su Dikasterij za laike, obitelj i život i kongregacije za nauk vere, ustanove posvećenoga života, kler i biskupe.

misija / ika