Urbi et orbi 1989

Hrvatski katolički radio prenosio molitvu za mir u svijetu iz Gospina svetišta u Fatimi

Hrvatski katolički radio prenosio molitvu za mir u svijetu iz Gospina svetišta u Fatimi
ILUSTRACIJA

U četvrtak 4. travnja od 21 do 22 sata Hrvatski katolički radio izravno je prenosio molitvu za mir u svijetu iz Gospina svetišta u Fatimi te je na taj način postao dio svjetskog projekta "Mater Fatima" koji ima nakanu ujediniti svijet u globalnoj molitvi za mir. 

U program HKR-a uključili su se i Radio postaja MIR Međugorje, Radio Marija i Radio Marija Bistrica, te  Laudato TV što ovaj prijenos čini jedinstvenim po povezivanju slušatelja hrvatskog jezičnog područja s Gospinim svetištem koje u molitvi želi ujediniti što više kršćana diljem svijeta. U studiju HKR-a bili su prevoditelj dr. Franko Ćorić, zadužen za provedbu projekta u Hrvatskoj i urednica Vjerskog programa Tanja Popec.

Sudionici okupljeni u župnoj crkvi u Fatimi sudjelovali su u euharistijskom klanjanju i molitvi krunice na desetak svjetskih jezika. Nakane su bile za svijet, Svetoga Oca i prestanak pobačaja, za obraćenje grešnika, čin naknade za uvrjede koje se nanose Presvetom Srcu Isusovu i Bezgrešnom Srcu Marijinu, da prestanu zablude koje su proizašle iz Rusije i da se Rusija obrati te za duše u čistilištu. Na kraju je učinjena posveta Rusije i cijeloga svijeta Bezgrešnom Srcu Marijinu, i to molitvom sv. Ljudevita Montforskog.

Prema podacima organizatora, izravan prijenos ostvaren je putem stotinjak medija, radija i televizija te društvenih mreža. Na kraju prijenosa župnik Hector najavio je sličnu inicijativu i 2020. godine, kada se obilježava 100. obljetnica smrti druge fatimske vidjelice, sv. Jacinte Marto. U isto vrijeme molilo se u više od 70 svetišta u pedesetak država diljem svijeta, primjerice Lourdesu, Nazaretu, Krakowu, Guadalupe, na Kubi i u Međugorju, kao i u brojnim hrvatskim župama.

“Mater Fatima” projekt je župne crkve u Fatimi u Portugalu koja je postojala prije velikih Gospinih ukazanja 1917. godine kada je troje malih pastira Franju, Jacintu i Luciju pozvala na molitvu krunice i žrtvu za grešnike u svijetu. Crkva je to u kojoj su kršteni mali vidioci i u kojoj je danas vrlo aktivan život vjernika. Župnik je otac Héctor Alfonso Ramírez Sanz Cerrada, a župa je u četvrtak slavila stogodišnjicu rođenja za nebo jednog od vidioca, danas sveca, Franje Marta. Stoga su pokrenuli projekt kojim bi se na sat vremena u molitvi za mir, za spas duša i kao naknadu svetim srcima Isusa i Marije ujedinilo što više kršćana diljem svijeta.

Središnji molitveni vapaj upućujemo Gospi moleći da Njezina ljubav dopre do svih krštenih na svijetu: do župa, bolnica, obitelji, marijanskih svetišta, zatvora, sveučilišta, umjetnika, škola, sportaša, političara, poslodavaca, vojnika, domova za stare i nemoćne, društvenih mreža i redovničkih zajednica… 

misija / ika