Urbi et orbi 465

Papa doputovao u Maroko

Papa doputovao u Maroko
Papa u Maroku
Snimio: Fadel Senna/Pool via REUTERS

Papa Franjo je u subotu 30. ožujka nešto poslije 14 sati doputovao u Rabat, glavni grad Maroka, odredište Papina dvodnevnog apostolskog pohoda.

Papu je u međunarodnoj zračnoj luci Rabat-Salé dočekala jaka kiša, tako da je iz zrakoplova izašao pod kišobranom. U zračnoj luci ga je dočekao kralj Maroka Mohammed VI. i dvoje djece u tradicionalnoj nošnji, koji su Svetome Ocu predali buket cvijeća. Nakon toga papa Franjo je u pratnji kralja pozdravio biskupa Rabata mons. Cristóbala López Romera, a potom se zaputio u Salon Royal, gdje su mu ponuđeni datulje i bademovo mlijeko u znak gostoprimstva i dobrodošlice. Zatim se Papa odvezao automobilom do Esplanade de la Tour Hassan gdje će se održati svečanost dobrodošlice u Maroku. Kralj i Papa putuju u dva odvojena automobila, Franjo u papamobilu a Mohamed VI. u limuzini.

Papi je u Maroku dobrodošlicu uputilo dvoje djece odjevene u tradicionalne nošnje.

Papu je s oduševljenjem dočekalo veliko mnoštvo svijeta, kršćana i muslimana. Po Rabatu se uz zastave Maroka i Vatikana vijore i plakati sa slikama pape Franje. Kršćani i muslimani moraju se poštovati sa svojim različitostima i pomagati jedni drugima u nevoljama istaknuo je Papa prije odlaska na ovo svoje 28 apostolsko putovanje, koje se održava pod geslom „Služitelj nade“. Prije odlaska papa Franjo je jutros primio skupinu migranata iz Maroka za koje skrbi Zajednica sv. Egidija. U svojoj poruci marokanskom narodu papa Franjo ističe važnost prihvata i pružanja pomoći izbjeglicama iz drugih afričkih zemalja, koji se preko Maroka žele dokopati Europe, posebno Španjolske.

Katolička zajednica u Maroku broji tek 25.000 vjernika i to su uglavnom stranaca koji tu žive zbog poslovnih i diplomatskih razloga, ali postoji i živa, iako malobrojna, autohtona zajednica, koja je vrlo aktivna u pružanju humanitarne pomoći ne samo domaćim bijednicima, već i izbjeglicama.

Prvog dana Papina pohoda Maroku predviđen je susret s predstavnicima vlasti, civilnog društva i članovima diplomatskog zbora, imamima i migrantima.

misija /ika