Urbi et orbi 1139

Papa u Gospinoj kućici u Loretu potpisao posinodsku apostolsku pobudnicu o ulozi mladih u Crkvi

Papa u Gospinoj kućici u Loretu potpisao posinodsku apostolsku pobudnicu o ulozi mladih u Crkvi
Dokument je Papina ocjena jednomjesečne biskupske sinode održane lani u Vatikanu

Papa Franjo predvodio je misno slavlje na svetkovinu Navještenja Gospodinova, Blagovijest, 25. ožujka, u marijanskom svetištu u Loretu i potpisao postinodalnu apostolsku pobudnicu „Christus vivit“.

Dokument je plod XV. redovne opće skupštine Biskupske sinode o mladima održane od 3. do 28. listopada 2018. godine u Vatikanu o temi „Mladi, vjera i razlučivanje znanja“.

Papa je u glasovitom talijanskom hodočasničkom svetištu pozdravio i bolesnike te s desetak tisuća hodočasnika predvodio i molitvu Angelusa. Nije održao propovijed, no na kraju je održao kratki nagovor o značenju Majke Božje. Pobudnicu je potpisao na oltaru Nazaretske kućice pod slikom crne Gospe. Nakon duže molitve postavio je na oltar pred Gospinu sliku zlatnu ružu, želeći joj posvetiti taj važan dokument.

U nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji pojasnio je kako je za potpisivanje dokumenta izabrao Nazaretsku kućicu kako bi postala dom mladih ljudi u potrazi za vlastitim pozivom. Istaknuo je tri ključna trenutka sinode: slušati riječ i Božji nacrt te razlučivati i odlučivati. Bog je uvijek prvi koji poduzima inicijativu, pozivajući nas da ga slijedimo. Zbog toga moramo uvijek biti spremni slušati i prihvatiti Božji glas i plan za osobni i društveni život. Razlučivati valja poput Marije, koja nije sumnjala u anđeoske riječi, procijeniti Božje iznenađenje. Svako ljudsko sudjelovanje u Božjim inicijativama mora biti nadahnuto produbljivanjem vlastitih sposobnosti i ponašanja i svijesti, da je uvijek Bog koji daje i djeluje.

Osvrćući se na odlučivanje, Papa je primijetio da je time obilježen svaki kršćanski poziv. Kada mislim na Loreto, mislim na privilegirano mjesto, na kojem mladi žele otkriti vlastiti poziv u Marijinoj školi. To je duhovni pol smirenja u službi pastoralnih poziva. Nada se da će to mjesto podati Crkvi u Italiji i u cijelom svijetu novi zamah poziva u crkvenim službama.

Primijetio je kako je Nazaretska kućica u Loretu i obiteljski dom, jer u ovo usijano vrijeme što ga danas svijet proživljava, obitelj, utemeljena na braku muškarca i žene, ima bitnu ulogu. Potrebno je iznova otkriti Božji poziv za obitelj, kako bi njezina pokornost u službi života i društva bila iznova ojačana.

U toj kućici je Marija iskusila mnogostrukost obiteljskog života: kćerke, zaručnice, žene i Majke, rekao je Papa i istaknuo kako nam je Bog povjerio da bližnjima, koji se ne uspijevaju odcijepiti od zemaljskih interesa, prenesemo Evanđelje mira.

Potrebni su nam jednostavni i mudri ljudi, ponizni, odvažni, siromašni i širokogrudni ljudi, koji će Evanđelje postignuto u Marijinoj školi prenijeti na vlastiti život . Tako će se svetošću Božjeg puka iz ovog mjesta po Italiji, Europi i cijelom svijetu širiti svetost svih životnih slojeva, svjedočanstvo koje Crkva mora obnoviti i novim kvascem oživjeti Božje kraljevstvo, zaključio je Sveti Otac.

misija / ika