Urbi et orbi 722

Papin Angelus: Lani je četrdeset misionara ubijeno, gotovo dvostruko više negoli prethodne godine

Papin Angelus: Lani je četrdeset misionara ubijeno, gotovo dvostruko više negoli prethodne godine
FOTO VATICAN MEDIA

Nemojmo zloupotrebljavati Božje milosrđe zbog duhovne lijenosti – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetog Petra osvrnuvši se na evanđelje današnje treće korizmene nedjelje koje govori o neplodnoj smokvi (Lk 13,1-9). Neki je čovjek zasadio smokvu u svojem vinogradu i s velikim pouzdanjem svakoga je ljeta išao tražiti plodove, no nije ih nalazio, jer je stablo bilo neplodno. Potaknut tim razočaranjem koje se već tri godine ponovilo, razmišljao je o tome da posiječe smokvu kako bi posadio drugu.

Dakle, pozvao je seljaka koji je radio u vinogradu i izrazio mu svoje nezadovoljstvo, naloživši mu da posiječe stablo kako ne bi nepotrebno iskorištavalo tlo – rekao je Papa i istaknuo – No vinogradar je zamolio vlasnika da bude strpljiv i zatražio ga još godinu dana odgode tijekom koje će se pažljivije i brižnije pobrinuti za smokvu, potičući njezinu plodnost. Gospodar predstavlja Boga Oca, vinogradar je slika Isusa, a smokva je simbol ravnodušnog i neplodnog čovječanstva.

Isus posreduje kod Oca u korist čovječanstva i moli ga da pričeka, te mu dade još vremena kako bi u njemu mogli izniknuti plodovi ljubavi i pravde – rekao je Sveti Otac i objasnio – Smokva koju gospodar u prispodobi želi iskorijeniti predstavlja neplodan život, nesposoban darivati i činiti dobro. Ona je simbol onoga koji živi za sebe, sit i miran, smješten u svojoj udobnosti, nesposoban okrenuti pogled i srce onima koji su mu blizu i koji se nalaze u stanju patnje, siromaštva i nevolje.

Takvom se ponašanju sebičnosti i duhovne neplodnosti suprotstavlja velika ljubav vinogradara prema smokvi; ima strpljenja, zna čekati, posvećuje joj svoje vrijeme i rad – rekao je papa Franjo i nastavio – Obećava svom gospodaru da će se posebno brinuti o tom nesretnom stablu. Ta prispodoba o vinogradaru očituje Božje milosrđe koje nam daje vremena za obraćenje. Svi se mi trebamo obratiti i napredovati, a Božja nam strpljivost i milosrđe pomaže u tome. Unatoč neplodnosti koja ponekad obilježava naš život, Bog ima strpljenja, te nam na putu dobra nudi mogućnost promjene i napredovanja.

Međutim, odgoda koja je bila izmoljena i odobrena, dok čekamo da stablo konačno donese plodove, također ukazuje na potrebu hitnosti obraćenja – rekao je Papa i dodao – Vinogradar je gospodaru rekao: „Ostavi je još ove godine“ (Lk 13,8). Mogućnost obraćenja nije neograničena, stoga je potrebno odmah ju iskoristiti, inače bi mogla zauvijek biti izgubljena. U ovoj korizmi možemo razmišljati: što moramo učiniti kako bismo se više približili Gospodinu, kako bismo se obratili i odrekli stvari koje nisu dobre? Ne možemo reći: čekat ćemo sljedeću korizmu.

Pitanje je hoćemo li sljedeće korizme biti živi – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Danas svatko od nas treba razmisliti što mora učiniti pred tim Božjim milosrđem koje ga čeka i koje uvijek oprašta. Možemo imati veliko povjerenje u Božje milosrđe, no ne smijemo ga zlorabiti. Ne smijemo opravdavati duhovnu lijenost, nego povećati svoju zauzetost da spremno odgovorimo na to milosrđe iskrena srca. U korizmi nas Gospodin poziva na obraćenje.

Svatko se od nas mora osjećati potaknut tim pozivom, ispravljajući nešto u svojem životu, u svojem načinu razmišljanja, djelovanja i odnosa prema drugima – rekao je papa Franjo i naglasio – U isto vrijeme, moramo oponašati Božju strpljivost koja ima povjerenja u sposobnost svih ljudi da ponovo ustanu i nastave hod. Bog je Otac koji ne gasi slabi plamen, nego ga prati i brine se o onomu tko je slab kako bi ojačao i zajednici donio svoj doprinos ljubavi. Neka nam Blažena Djevica Marija pomogne da ove dane pripreme za Uskrs živimo kao vrijeme duhovne obnove i otvorenog povjerenja milosti i milosrđu Božjem – zaključio je Papa.

U Nikaragvi se od 27. veljače vode važni razgovori radi rješavanja teške društveno-političke krize u kojoj se nalazi zemlja – rekao je papa Franjo nakon podnevne molitve i istaknuo – Molitvom pratim to zauzimanje i potičem zainteresirane strane da što prije, za dobro svih, pronađu mirno rješenje.

Jučer je u Tarragoni, u Španjolskoj, blaženim proglašen Mariano Mullerat i Soldevila, otac obitelji i mladi liječnik koji je život izgubio u 39. godini života, i koji se brinuo o tjelesnim i moralnim patnjama braće, svjedočeći životom i mučeništvom milosrđe i praštanje koji moraju biti na prvom mjestu – rekao je Papa i napomenuo – On nam je primjer opraštanja koje sve nas mnogo košta. Neka se on zauzima za nas i neka nam pomaže kako bismo hodili putovima ljubavi i bratstva, unatoč teškoćama i nevoljama.

Danas slavimo Dan sjećanja na misionare mučenike – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Tijekom 2018. godine, u cijelom svijetu brojni su biskupi, svećenici, redovnice i vjernici laici podnijeli nasilje, dok je četrdeset misionara ubijeno, gotovo dvostruko više negoli prethodne godine. Dužnost je cijele Crkve iz zahvalnosti se sjećati te kalvarije braće i sestara našega vremena koji su bili progonjeni i ubijeni zbog vjere u Isusa, ali to nam je i poticaj da hrabro svjedočimo svoju vjeru i nadu u Onoga koji je s ljubavlju na križu zauvijek pobijedio mržnju i nasilje.

Molimo za brojne žrtve posljednjih neljudskih napada koji su se dogodili u Nigeriji i Maliju – rekao je papa Franjo i dodao – Neka Gospodin primi te žrtve, neka izliječi ranjene, utješi obitelji i obrati okrutna srca. Potom je Sveti Otac pozdravio sve prisutne hodočasnike, a među njima i Hrvate koji su došli iz Pule. Sutra je blagdan Navještenja Gospodinova, idem u Loreto, u dom Blažene Djevice Marije – rekao je na kraju Papa i zaključio – To sam mjesto izabrao za potpis apostolske pobudnice koja je posvećena mladima. Molim vas, molite kako bi Marijin DA postao DA svih nas.

misija / ivica hadaš / radio vatikan