Urbi et orbi 730

Šibenskoj biskupiji relikvija, kamen iz Kristova groba, fra Tomislavu Glavniku medalja Križ hodočasnika

Šibenskoj biskupiji relikvija, kamen iz Kristova groba, fra Tomislavu Glavniku medalja Križ hodočasnika
Fra Siniša Srebrenović i fra Marcelo Ariel Cichinelli daruju relikviju biskupu Rogiću

Hodočašće vjernika Šibenske biskupije u Svetu Zemlju završilo je u utorak 19. ožujka misom zahvalnicom u crkvi svetog Spasitelja u Jeruzalemu. U uvodnom djelu slavlja koje je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić hodočasnike je pozdravio jedan od čuvara Kristova groba Hrvat fra Siniša Srebrenović i gvardijan samostana svetog Spasitelja fra Marcelo Ariel Cichinelli.

Tom prigodom fra Siniša Srebrenović naglasio je kako je franjevcima u Svetoj Zemlji posebno na srcu Šibenska biskupija i to preko Svetog Nikole Tavelića. On je prvi svetac Kustodije Svete Zemlje. Kustodija ima drugih blaženika ali Tavelić je jedini svetac. Ponosimo se da je Hrvat i da je ovdje djelovao. Hvala Šibenskoj biskupiji i cijeloj crkvi u Hrvatskoj na svemu što čini za kršćane u Svetoj Zemlji, kazao je pater Srebrenović.

Mi nismo ovdje samo čuvari svetišta i kamenja nego smo čuvari žive Crkve. Čuvari smo i svetih mjesta, a ono što bi bilo veza sa svetim mjestom je djelić svetog mjesta ili relikvija. Kustod Svete Zemlje je odlučio Šibenskoj biskupiji odlučio darovati kamen iz Kristova Groba, kazao je otac Srebrenović dok je predavao relikviju biskupu Rogiću. Kamen je uzet iz Kristovog groba prilikom obnove prije nekoliko godina.

Medalja Križ hodočasnika dijeli se zaslužnim hodočasnicima, a ustanovio ju je papa Leon XIII. Odlikovanje je papinskog prava, a dijeli ga Kustod Svete Zemlje u ime Pape. Tu medalju je dobio fra Tomislav Glavnik za zasluge koje je napravio u promicanju Svete Zemlje, te za sve što je učinio da se u Getsemanskom vrtu vidi prisutnost Hrvata, kazao je fra Siniša Srebrenović.

U homiliji biskup Rogić naglasio je kao Bogu zahvaljuje za sveto i milosno vrijeme hodočašća. Koliko se posvetimo svetim toliko nas sveto Božje može posvetiti i blagosloviti, poručio je biskup Rogić hodočasnicima. Kazao je kako će relikvija, kamen iz svetog groba biti izložen u katedrali svetog Jakova na štovanje na Veliki petak i Uskrs ove godine. Slavlje je završilo sa svečanim Tebe Boga hvalimo i Lijepom našom.

Nakon misnog slavlja četiristo i dvadeset hodočasnika krenulo je put Tel Aviva i zračne luke Ben Gurion. U večernjim satima stigli su u Šibenik.

misija / šibenska biskupija