Urbi et orbi 996

Crkvom svete Katarine u Betlehemu odjekivale hrvatske božićne pjesme šibenskih hodočasnika

Crkvom svete Katarine u Betlehemu odjekivale hrvatske božićne pjesme šibenskih hodočasnika
Šibenčani su dupkom napunili crkvu svete Katarine u Betlehemu

Peti dan hodočašća Svetom Zemljom za hodočasnike Šibenske biskupije bio je rezerviran za Betlehem. Odmah po dolasku šibenski vjernici pridružili su se velikom broju hodočasnika iz svih krajeva svijeta u Bazilici Rođenja koji su čekali red za uči u špilju rođenja Isusa Krista.

Nakon obilazaka špilje uslijedilo je misno slavlje u franjevačkoj crkvi svete Katarine koja je spojena sa Bazilikom Rođenja, a koja pripada Grčkoj pravoslavnoj crkvi. Slavlje je predvodio biskup Tomislav Rogić. Propovijedao je župnik u Rogoznici don Filip Rodić. Impresivno su crkvom odjekivale hrvatske božićne pjesme. U crkvi svete Katarine hodočasnici su se spustili u špilju u kojoj je živio sveti Jeronim Dalmatinac.

Posjet Betlehemu zvršio je u špilji Bogorodičina mlijeka. Prema predaji, Blažena se Djevica jednog dana zaustavila da se odmori i da nadoji Božansko Djetešce. Kapljica mlijeka je međutim kapnula na pećinu, od koje je ona postala potpuno bijela. Špilja je postala hodočasničko mjesto za bračne parove koji žele djecu, a dolaze i muslimani.

misija / šibenska biskupija