Urbi et orbi 687

Nigerijska redovnica kritizirala činjenicu da se među klerom stvari prešućuju da bi se izbjegli skandali

Nigerijska redovnica kritizirala činjenicu da se među klerom stvari prešućuju da bi se izbjegli skandali
Nigerijska redovnička poglavarica Veronica Openibo govorila je na skupu u Vatikanu

Treći dan susreta „Zaštita maloljetnika u Crkvi“ u nazočnosti pape Franje u Novoj sinodalnoj dvorani u Vatikanu 23. veljače u središtu ima temu transparentnosti. Nakon kratke meditacije izlaganje je održala nigerijska redovnička poglavarica Veronica Openibo, članica vodstva Međunarodne unije generalnih poglavarica.

Govorila je o otvorenosti prema svijetu kao posljedici crkvenoga poslanja. Poručila je da Crkva u cijelosti mora biti izravnija, razvidnija i hrabrija u borbi protiv zlostavljanja. Postavivši pitanje „Zašto smo tako dugo šutjeli?“ s. Veronica istaknula je da je hijerarhijska struktura Crkve trebala poslužiti jasnoj komunikaciji, prenosi Vatican News. 

To se nije postiglo u dovoljnoj mjeri, pa se tako o seksualnosti u Crkvi kao i o drugim s time povezanim temama nije dovoljno razvidno govorilo. Navela je primjere zloporabe moći, novca, klerikalizam, rodnu diskriminaciju, ulogu žena i laika uopće. Stoga se upitala nisu li se možda hijerarhijske strukture negativno odrazile na transparentno djelovanje i nije li možda to što je poduzeto ciljano na reakcije medija.

Iznijela je niz prijedloga kako pridonijeti transparentnosti u djelovanju protiv zlostavljanja. Tako je pozvala da se takve činjenice nikad više ne skrivaju iz straha od pogreške. Često se želimo pritajiti dok oluja ne prođe, no ova oluja neće proći, istaknula je, poručivši da je u igri vjerodostojnost Crkve. Kritizirala je činjenicu da se do danas među klerom stvari prešućuju da bi se izbjegli skandali.

Izravno je rekla papi Franji, sjedeći blizu njega na podiju, da mu se divi jer je "dovoljno skroman da promijeni mišljenje", da se ispriča i poduzme akciju nakon što je prvotno branio čileanskog biskupa optuženoga za prikrivanje zlodjela. Biskup je kasnije sam napustio službu.

"Kako su svećenici mogli šutjeti, prikrivati ta zlodjela? Tišina, čuvanje tajne u srcima počinitelja, trajanje tih zlostavljanja i stalni transferi počinitelja su nezamislivi", rekla je.

Govorila je o svojem šoku kad je gledala film Spotlight, dobitnika Oscara 2015., koji otkriva kako su crkveni čelnici u Bostonu premještali svećenika predatora iz župe u župu umjesto da ga otpuste iz službe ili ga predaju civilnim vlastima.

"Sada smo u stanju krize i srama. Ozbiljno smo zasjenili milost kršćanske misije", rekla je Openibo.
"Moramo priznati da su nas naša osrednjost, licemjerstvo i samodopadnost doveli do ovog sramotnog i skandaloznog mjesta na kojemu smo se našli kao Crkva", upozorila je Openibo.

Prvi je korak prema istinskoj transparentnosti priznati pogrešno ponašanje. Upravo u Africi i Aziji često se primjećuje strašna pogreška šutnje, rekla je nigerijska redovnica. Osobito je osudila to što se na tom području zlostavljanje djece često smatra pogreškom drugog reda. Činjenica da u nekim zemljama globalnoga juga prevladavaju „velike“ teme kao što je siromaštvo, bolest, rat i nasilje ne znači da se područje seksualnoga zlostavljanja smije podcjenjivati ili zanemarivati.

Također smatra neprihvatljivim da se svećenike treba poštedjeti opravdanih optužbi zbog njihove visoke starosti ili položaja. Zabrinjava i „uzdizanje“ sjemeništaraca i bogoslova – koje se „u Rimu ili bilo gdje drugdje smatra važnijima od drugih“ i od početka njihove formacije potiče ih se razvijati vrlo visoko mišljenje o njihovu statusu. Taj je se problem primjećuje i kod mladih redovnica, istaknula je poglavarica Openibo, zaključivši da je takvo razmišljanje nanijelo veliku štetu u crkvenoj poruci.

misija / ika