Urbi et orbi 848

Kardinal Tagle: Rane žrtvama zadali smo također mi biskupi prikrivajući pedofilske skandale

Kardinal Tagle: Rane žrtvama zadali smo također mi biskupi prikrivajući pedofilske skandale
Kardinal Luis Antonio Tagle, nadbiskup Manile

Nakon kratkog pozdrava kojim je papa Franjo otvorio sastanak na vrhu o seksualnom zlostavljanju maloljetnika od strane pripadnika klera pod naslovom „Zaštita maloljetnika u Crkvi“, kardinal Luis Antonio Tagle, nadbiskup Manile održao je prvo izlaganje na Susretu.

Na početku svoga govora kardinal Luis Antonio Tagle je istaknuo da zlostavljanje maloljetnika, koje su počinili zaređeni službenici, nije nanijelo rane samo žrtvama, već i njihovim obiteljima, svećenicima, Crkvi, široj zajednici, samim počiniteljima i biskupima. Također je upozorio da su žrtvama i cijelom Kristovom tijelu rane nanijeli i biskupi koji nisu pružili potporu, već su žrtve zlostavljanja u pojedinim slučajevima odbacili, dok su počinitelje pokušavali zaštititi zataškavanjem.

Ranama je potrebno cijeljenje – rekao je kardinal te se potom upitao u čemu se to cijeljenje sastoji? Kao odgovor ponudio je obnovu i očuvanje vjere i perspektive Crkve, te sve pozvao da gledaju uskrsloga Isusa, učeći od Njega i Njegovih učenika. Posluživši se slikom iz Evanđelja po Ivanu, koja opisuje susret uskrslog Isusa s apostolima u dvorani Posljednje večere, kardinal je kazao da upravo u tom trenutku potpune bespomoćnosti, Isus stoji među njima, noseći na svome tijelu nezacijeljene rane. Nakon što ih je pozdravio porukom uskrsnuća "Mir vama!", pokazao im je svoje ruke i bok. Samo približivši se Isusovim ranama apostoli su mogli biti poslani u misiju pomirenja i opraštanja po snazi Duha Svetoga.

Podsjetivši na riječi "Gospodin moj i Bog moj!", kojima je apostol Toma ispovijedio svoju vjeru u Kristovo uskrsnuće, kardinal je kazao da je za čin i ispovijest vjere bitno vidjeti i dotaknuti Isusove rane. Upitavši se što možemo naučiti iz toga intimnoga susreta, odgovorio je da oni koji su poslani naviještati srž kršćanske vjere, Kristovu smrt i uskrsnuće, mogu to autentično činiti samo ako neprestano dodiruju rane čovječanstva. Samo je ranjena vjera vjerodostojna – rekao je – Kako možemo ispovijedati vjeru u Krista ako zatvaramo svoje oči pred ranama koje je uzrokovalo zlostavljanje?

Rane uskrsloga Gospodina podsjetile su učenike na njihovu vlastitu izdaju i na bijeg u prvom trenutku opasnosti, a u Petrovom slučaju čak i na poricanje da je poznavao Gospodina. Rane uskrsloga Krista nose sjećanje na patnju nevinih, ali i na našu slabost i grešnost – istaknuo je kardinal Tagle i dodao – Ako želimo biti službenici iscijeljenja, odbacimo svaku težnju koja nas potiče da ne gledamo i ne dodirujemo Kristove rane u ranjenim ljudima. Svijetu su potrebni autentični svjedoci Isusova uskrsnuća koji se, kao prvi čin vjere, približavaju Njegovim ranama.

Jednom kada se zadovolji pravda, kako pomoći žrtvama izliječiti posljedice zlostavljanja – upitao je kardinal Tagle i dodao – Pravda je nužna, ali sama po sebi ne liječi slomljeno ljudsko srce. Ono što trebamo činiti kao vođe i kao Crkva jest obvezati se da ćemo neprestano hoditi u solidarnosti s onima koji su duboko ranjeni zlostavljanjem, gradeći povjerenje, pružajući bezuvjetnu ljubav i uvijek iznova tražeći oprost, priznajući da ga ne zaslužujemo – rekao je filipinski nadbiskup.

Osvrnuvši se na poteškoće poglavara koji se pitaju kome i kako pomoći, prelat je istaknuo da usredotočenost na pravdu i oprost pokazuje odgovor, odnosno da žrtvi treba pomoći izraziti svoju duboku bol i doći do iscijeljenja, a počiniteljima pak treba pomoći suočiti se s istinom bez opravdavanja, istovremeno ne zanemarujući njihov unutarnji svijet.

Na kraju je kardinal istaknuo da učeći od uskrsloga Gospodina i njegovih učenika gledamo i dotičemo rane žrtava, obitelji, krivih i nedužnih svećenika, Crkve i društva. Gledajući Isusa ranjenog zbog izdaje i zloupotrebe moći, gledamo rane osoba koje su povrijedili oni koji su ih trebali štititi. U Isusu doživljavamo milost koja čuva pravdu i slavi dar oprosta. Raspeti i uskrsli Gospodin ponovno stoji u našoj sredini, pokazuje nam svoje rane i proglašava: "Mir vama!" – rekao je kardinal Luis Tagle te na kraju izrazio želju da svi rastemo u vjeri u to veliko otajstvo.

misija / radio vatikan