Urbi et orbi 466

Kardinal Blase Cupich: Skup o zaštiti maloljetnika u Crkvi omogućila je hrabrost žrtava

Kardinal  Blase Cupich: Skup o zaštiti maloljetnika u Crkvi omogućila je hrabrost žrtava
Teme i sudionici predstavljeni su na konferenciji za novinare u Tiskovnom uredu Svete Stolice

Teme i sudionici susreta o zaštiti maloljetnika u Crkvi, koji će biti održan od 21. do 24. veljače u Vatikanu, predstavljeni su na konferenciji za novinare u Tiskovnom uredu Svete Stolice.

Član Organizacijskog odbora susreta čikaški nadbiskup kardinal Blase Cupich istaknuo je da je cijeli skup omogućila hrabrost žrtava. Rekao je da je u cijelu organizaciju intenzivno uključen papa Franjo. „Sveti Otac nas je potaknuo da budemo fokusirani na djecu i žrtve te da damo glas onima bez glasa. Svjestan je da postoje i brojni drugi izazovi s kojima se susrećemo u Crkvi, ali to kako ćemo postupiti u ovom poslu pomoći će nam i na svim drugim područjima“, pojasnio je kardinal Cupich.

Član Organizacijskog odbora, pomoćnik tajnika Kongregacije za nauk vjere malteški nadbiskup Charles Scicluna najavio je teme tri dana zasjedanja.

Prema njegovim riječima prvi dan bit će posvećen odgovornosti cijele zajednice, drugi odgovornosti pojedinca, a treći transparentnosti. To su kreposti dobrog upravljanja, posebno kad je riječ o prevenciji zloporaba i zaštiti djece od nasilja, istaknuo je. Nadbiskup Scicluna govorio je o važnosti aspekta prevencije nasilja i zloporabe nad djecom.

„Pitanje svjesnosti i naše odgovornosti kao pastira i službenika ne svodi se samo na to da se dođe u Rim na tri dana i čuje što se treba činiti. Važno je da se barem usvoje nužne informacije koje će se iskoristiti po povratku u mjesne Crkve“, rekao je nadbiskup Scicluna.

Odgovarajući na novinarska pitanja, nadbiskup Scicluna rekao je da je poricanje primitivni mehanizam.
Moramo se distancirati od kodeksa šutnje, prekinuti sudioništvo jer šutnja nije prihvatljiva, poručio je malteški nadbiskup.

Svih dana sudionici će sudjelovati u plenarnim predavanjima, radu u jezičnim skupinama, a moći će čuti i više svjedočenja žrtava zlostavljanja. Susret će završiti pokorničkom liturgijom u subotu 23. veljače i svečanim misnim slavljem koje će Sveti Otac predvoditi u nedjelju 24. veljače, kada će se i opširnije obratiti sudionicima susreta.

Među govornicima, koje je najavio moderator nadolazećeg susreta o. Federico Lombardi, bit će šestorica nadbiskupa, ali i tri žene. Prijavljeno je blizu 200 sudionika, a osim predsjednika biskupskih konferencija, bit će tu i poglavari istočnih katoličkih Crkvi, više kurijalnih kardinala te predstavnici svjetskog redovništva.

Riječ je o crkvenom susretu pastirā sa 'sinodskim' obilježjem bez presedana, koji pokazuje da je borba sa zlostavljanjem koje su počinili članovi klera, u sadašnjem povijesnom kontekstu, za papu Franju prioritet. Poslušati žrtve, povećati svijest, bolje upoznati, razviti nove propise i procedure, razmijeniti dobra iskustva, samo su neki od ciljeva tog skupa.

Međutim, taj sastanak nije prvi korak Svete Stolice, a ni biskupskih konferencija, u tom smjeru. To je samo jedan dio na putu kojim Katolička Crkva ide već više od 30 godina u zemljama kao što je Kanada, te Sjedinjene Američke Države, Irska i Australija, a oko 10 godina u Europi. Obnova kanonskih propisa o slučajevima zlostavljanja maloljetnika koje su počinili članovi klera, u Vatikanu započinje prije 18 godina, a posljednjih su godina posebno bezbrojne geste, govori i dokumenti koje su pape posvetili toj bolnoj temi. Objava propisā i pravilnikā katkada nije odmah dovela do promjene mentaliteta potrebne za suzbijanje zlostavljanja, ali uoči sastanka koji je potaknuo papa Franjo, ne može se govoriti o početku zauzimanja Crkve u zaštiti maloljetnika.

Jedna od prvih biskupskih konferencija koja je objavila odredbe u vezi sa seksualnim nasiljem nad maloljetnicima u crkvenim krugovima jest Kanadska biskupska konferencija, koja ih je objavila 1987. godine. Dvije godine poslije Crkva u Kanadi ustanovila je poseban odbor koji je 1992. godine objavio dokument naslovljen „Od trpljenja do nade“, a koji sadrži 50 'preporuka' upućenih katolicima, biskupima i odgovornima za formaciju svećenikā.

U Sjedinjenim Američkim Državama biskupska se konferencija na problem seksualnoga zlostavljanja maloljetnika od strane svećenika prvi put službeno usredotočila na zasjedanju u lipnju 1992. godine. U Irskoj je pak Crkva 1994. godine ustanovila poseban odbor koji je u prosincu 1995. godine objavio prvi izvještaj. Međutim, jedan od prvih protokola na svijetu o tomu kako u biskupiji razmotriti slučajeve pedofilije koje su počinili članovi klera, objavljen je u Australiji. Naime, u prosincu 1996. godine dokument naslovljen „Prema ozdravljenju“ odobren je za sve australske biskupije, a na snagu je stupio 1997. godine.

Sveta Stolica je pak od početka XXI. stoljeća, posebice zahvaljujući djelovanju kardinala Ratzingera, koji je poslije izabran za papu, započela i dovršila veliku obnovu kanonskih normi kako bi se razmotrili slučajevi zlostavljanja, obnavljajući kazne, procedure i nadležnosti. Međutim, motu proprijem 'Sacramentorum sanctitatis tutela' (Zaštita svetosti sakramenta) Ivana Pavla II., iz 2001. godine, zločin seksualnoga zlostavljanja maloljetnika od strane klerika uvršten je među najteža kaznena djela, koja spadaju u nadležnost Zbora za nauk vjere.

misija / ika / hina