Urbi et orbi 712

Kardinal DiNardo o svođenju na laički stalež kardinala McCarrricka: Zlostavljanja se ne toleriraju

Kardinal DiNardo o svođenju na laički stalež kardinala McCarrricka: Zlostavljanja se ne toleriraju
Predsjednik Američke biskupske konferencije kardinal Daniel DiNardo / REUTERS

„Nijedan biskup, ma kako utjecajan, nije iznad zakona Crkve“, tim je riječima predsjednik Američke biskupske konferencije kardinal Daniel DiNardo komentirao najavu Svete Stolice o svođenju na laički stalež umirovljenog washingtonskoga nadbiskupa kardinala Theodora McCarricka.

„To je jasan signal da se zlostavljanje neće tolerirati“, nastavio je DiNardo izrazivši zahvalnost papi Franji na pokazanoj odlučnosti u suočavanju sa zlostavljanjima. Predsjednik Američke BK pozvao je zatim žrtve da prijave i kontaktiraju policiju i urede uspostavljene u biskupijama kako bi nastavile ovaj put pomirenja, kojeg je oduzimanje kleričkog staleža McCarricku „mali korak, među mnogima koji su do sada učinjeni i koje tek treba učiniti“, javlja agencija SIR.

I mons. Joseph Tobin, nadbiskup Newarka, gdje je McCarrick vršio službu 14 godina, izrazio je zabrinutost što je jedan „crkveni vođa“ djelovao suprotno kršćanskoj vjeri i svom svećeničkom pozivu. „Ova odluka utječe ne samo na nadbiskupiju Newark, već i na čitavu katoličku zajednicu u svijetu“, dodao je Tobin izražavajući duboko žaljenje zbog „ponašanja svećenika – koje je za svaku osudu – koji su povrijedili sveto povjerenje vjernika i prouzročio neprocjenjivu štetu životima i dobrobiti mladih i odraslih žrtava“. Nadbiskupija Newark ponavlja „obvezu da preživjele stavi u središte pastoralne skrbi“.

„Nalaganje bivšem nadbiskupu Theodoreu E. McCarricku laičkog staleža naglašava težinu njegovih postupaka“, navodi se u priopćenju Washingtonske nadbiskupije, koju je do 2006. vodio McCarrick i čiji je sadašnji nadbiskup Donald William Wuerl podnio ostavku prošlog listopada upravo zato što je propustio primjereno reagirati na zlostavljanja koja su počinili klerici njegove nadbiskupije. „Naša nada i molitva je da će ova odluka pomoći procesu ozdravljenja onih koji su doživjeli zlostavljanja i onih koji su razočarani onim što je McCarrick učinio“, zaključuje se u priopćenju.

misija / ika