Urbi et orbi 1137

Papa imenovao kardinala Farrella kamerlengom koji upravlja Crkvom u slučaju prazne papinske stolice

Papa imenovao kardinala Farrella kamerlengom koji upravlja Crkvom u slučaju prazne papinske stolice
Kardinal Kevin Joseph Farrell, prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život / REUTERS

Papa Franjo imenovao je kardinala Kevina Josepha Farrella, prefekta Dikasterija za laike, obitelj i život kamerlengom (komornikom) Svete Rimske Crkve, objavio je 14. veljače Tiskovni ured Svete Stolice.

Farrellove zadaće kao komornika, regulirane apostolskim konstitucijama Pastor bonus i Universi dominici gregis, uključivat će nadgledanje priprema za konklave za izbor novog pape i upravljanje upravom Svete Stolice u razdoblju između papine smrti ili odreknuća i izbora novog pape. Komornik je jedna od dviju čelnih službi Rimske kurije koje ne prestaju u slučaju da papinska stolica ostane praznom. Kao služba uspostavljena je u 12. stoljeću.

Mjesto kardinala komornika bilo je upražnjeno od srpnja 2018. kada je preminuo Jean-Louis Tauran koji je od 2014. obnašao spomenutu službu.

Rođen u Irskoj i zaređen za svećenika 1978. godine kao član Kristove legije, Farrell se preselio u Washington, DC, gdje je bio direktor Španjolskog katoličkog centra u Washingtonu, prije nego što je 1989. postao službenik Financijskog ureda nadbiskupije.

Godine 2002. postao je pomoćni biskup Washingtona, obnašajući ujedno ulogu moderatora kurije i generalnog vikara. Godine 2007. imenovan je biskupom Dallasa, gdje je obavljao biskupsku službu do imenovanja za prvog prefekta Dikastarija za laike, obitelj i život u kolovozu 2016. Farrell je imenovan kardinalom u studenom 2016. godine.

misija / ika