Crkva u Hrvata 716

Stepinčevo proslavljeno u New Yorku, Schwenningenu, Buenos Airesu, Canberri...

Stepinčevo proslavljeno u New Yorku, Schwenningenu, Buenos Airesu, Canberri...
S proslave Stepinčeva u Hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku

Hrvatska župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku proslavila je 10. veljače blagdan bl. Alojzija Stepinca. Misu je predvodio župnik fra Nikola Pašalić, propovijedao je dr. fra Miron Sikirić.

U propovijedi je istaknuo da je „Za nas odsudno važno ono čemu nas najviše uči naš hrabri blaženik. Od njega učimo biti vjerni Kristu, biti snažni pred omalovažavanjem, nepravdom, progonom; učimo hrabro braniti ljudska prava zajedno s Božjim pravima; hrabro i požrtvovno slijediti Isusa učitelja, koji je Put, Istina, Život i Svjetlo svijeta, te također biti sol zemlje. Unatoč tjelesnoj klonulosti, njegov duh vjere zadržavao je lucidnost nepokolebljive vjernosti Evanđelju, koja se nije slomila ni uslijed mučenja. Od Isusa i od našega blaženika nadasve učimo praštati našim neprijateljima i ljubiti ih“.

Istaknuo je da „iz svjedočanstva bl. Stepinca snažno osjećamo da Gospodin treba ljude koji nisu prikovani uz svoje prohtjeve, bježeći u svoja skloništa pred svijetom, nego spremne za svjedočenje. Gospodin treba ljude koji nisu zatvoreni u mutnu religioznost i duhovnost bez dodira sa životom, nego koji su znakovi pouzdanja i unutarnje radosti koja dolazi od slobode u Kristu. Gospodin treba ljude koji se ne daju umrtviti niti oduzeti grijesima, ranama i neuspjesima, neprestano gledajući unatrag ili u ono buduće, koje nikad ne dolazi“.

Upitan od američkog novinara kako gleda na ondašnje stanje vjere, bl. Stepinac je odgovorio: „Danas imamo pred sobom pustinju nad kojom još sjaji nešto sunca svete vjere“. U takvoj pustinji suvremenog svijeta koji čini se uronio sav u tmine materijalizma i čovjekovu samodostatnost, upravo nam bl. Stepinac sjaji kao buktinja koja razgoni mrklinu naših dana, svetac vjernosti i jedinstva Crkve, i kao i siguran oslonac i kompas našem hrvatskom narodu, rekao je dr. Sikirić.

Potaknuo je „neka nas bl. Stepinac uči životu u skladu s našom savjesti, koju treba voditi Bog i njegova riječ, neka nas uči djelovati u ljubavi – prije svega u pomaganju prema svima, osobito potrebnima, ali neka nas uči i ljubavi prema neprijateljima, te nas nadahnjuje za istinsko opraštanje i dovede do pomirenja sa svim ljudima“.

U Hrvatskoj katoličkoj zajednici bl. Alojzija Stepinca u Schwenningenu, u nedjelju 10. veljače, svečano euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Franje u povodu blagdana bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika zajednice, predvodio je rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu dr. preč. Josip Knežević u zajedništvu s voditeljem te HKZ i HKZ sv. Leopolda Bogdana Mandića u Rottweilu, svećenikom Vrhbosanske nadbiskupije Lukom Lucićem i domaćim njemačkim župnikom Andreasom Schulzom.

Prije mise išlo se u ophodu od sakristije u crkvu tijekom kojeg su djevojke u narodnim nošnjama nosile sliku bl. Alojzija Stepinca ukrašenu cvijećem i položile je ispred oltara. Predvoditelja misnog slavlja rektora preč. Kneževića, vlč. Schulza, bogoslove – članove VIS „Emanuel“ Vrhbosanskoga bogoslovnog sjemeništa iz Sarajeva, koji su animirali misno slavlje, i sve vjernike na početku je uime pastoralnog vijeća, referenta zajednica Mladena Lucića i u osobno ime pozdravio vlč. Lucić, zaželjevši svima blagoslovljen blagdan bl. Alojzija Stepinca. Ujedno je uputio čestitku rektoru dr. preč. Kneževiću, koji je 24. siječnja na Patrističkom institutu Augustinianumu u Rimu, (institut djeluje pri Papinskom lateranskom sveučilištu) obranio doktorsku disertaciju. Pozdravnu riječ uputio je i vlč. Schulz i svima zaželio svako dobro za Stepinčevo.

Dr. Knežević rekao je da se nalaze pred bl. Alojzijem Stepincem koji savršeno usklađuje svoje tri velike ljubavi: prema čovječanstvu, prema domovini i prema Bogu, odnosno prema Crkvi. Svetost se razvija u suradnji između Boga i čovjeka. Ona je prije svega Božji dar koji traži čovjekov odgovor. Bog je bl. Stepinca izabrao za velike stvari. Izabrao ga je da bude svjetlo u vrijeme velikog mraka u kojem su gospodarili različiti totalitarizmi, koji su nastojali zanijekati ljudska prava, a čovjek prvenstveno ima pravo na život, a onda i na vjeru. Naš je blaženik proživljavao lažne optužbe, koje se i danas ponavljaju premda se našlo nebrojeno protuargumenata, knjiga i svjedočanstava, koje idu u korist njegovoj svetosti. Proživio je i osamljenost, i na kraju i patnju i smrt.

Naš blaženik čiste savjesti kao takav suprotstavio se moćnom neprijatelju, braneći pravo čovjeka da živi s Bogom, u vjeri. Ovaj velikan iz našeg naroda poziva nas da ostanemo vjerni Kristovoj Crkvi. U kojoj se god državi nađemo, u kojem god se kutku ove zemlje nađemo, čuvajmo to blago naše vjere koju smo stekli u našim obiteljima, preko naših roditelja i župnika. Trudimo se što više upoznati bl. Stepinca kako bismo se nadahnjivali na njemu, kako bismo iz njegova života crpili snagu za svoj život te kako bismo njegov zagovor donosili u ovaj svijet i u ovo vrijeme onakvom vjerom kakvu je on živio. Ono što se voli, zato se izgara, zato se umire. Tako se ostavlja svijetli primjer ispunjena života u ovom životu i svijetu, istaknuo je dr. Knežević u propovijedi.

U župnoj dvorani izveden je prigodni duhovno-kulturni program. Nekoliko pjesama otpjevalo je četvero članova obitelji Uvalić iz Rottweila. Inače, obitelj Uvalić ima osmero djece. Potom je nekoliko pjesama otpjevao zbor iz Schwenningena pod vodstvom Silvije Mucko. Nastupio je mali i veliki folklor iz zajednice iz Schwenningena uz pratnju tamburaša iz zajednice, pod vodstvom tajnice zajednice Kristiane Festeris. U dvorani su se pridružili i voditelj HKZ Presvetoga Srca Isusova iz Tuttlingena Josip Pavlović, također svećenik Vrhbosanske nadbiskupije i drugi župnik te njemačke župe Michael Schuhmacher. Vjernici su svojim prilozima pomogli Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu.

U hrvatskom vjerskom središtu “Sv. Nikola Tavelića” u Buenos Airesu, koja je povjerena na upravljanje franjevačkoj zajedninci Provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri u nedjelju 10. veljače svečano je proslavljen spomendan bl. Alojzija Stepinca.

Misu je predvodio je generalni definitor i prokurator franjevačkog Reda i generalni vizitaror Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Dalmacije i Istre dr. fra Ivan Sesar uz koncelebraciju provincijala te Provincije fra Andrije Bilokapića, duhovnog ravnatelja središta fra Josipa Peranića, bivšeg voditelja Misije fra Ivan Gavrana i direktora škole “Cardinal Stepinac” iz Hurlingama fra Jordana Ostojića. Na euharistijskom slavlju nazočili su diplomatski predstavnici veleposlanstva RH u Argentini. 

Fra Ivan je u propovijedi posebno naglasio misao “Ako te ljudi nepravedno osuđuju, osobito ako se ikada dogodi da budeš optužen za vjernost Kristu, raduj se jer Isus pati s tobom. Kad se pati s Isusom sve postaje puno lakše”. Istaknuo je Stepinca kao simbol sveopćeg hrvatskog stradanja. U tom kontekstu istaknuo je važnost svjedočanstva vjere bl. Alojzija Stepinca i drugih hrvatskih mučenika, kao i Stepinčevo nadahnuće “za nas koji živimo u ovim burnim vremenima današnjice da mognemo poput njih moliti sa Stepincem ‘U tebe se Gospodine uzdam’”.

Poslije mise upriličen je kulturni program uz zajednički objed u središtu za mlade Pico. Bila je to prigoda susresti se i upoznati s hrvatskim vjernicima i njihovim životom i radom. Prije proslave održani su susreti s različitim predstavnicima hrvatskih udruga u Argentini.

Provincijal Bilokapić pozvao je okupljene na daljnje aktivno sudjelovanje u vjerskom i kulturnom životu te naše iseljene zajednice.

U crkvi Sv. Augustina u Canberri 9. veljače proslavljen je spomendan hrvatskog blaženika i mučenika Alojzija Stepinca, koji je zaštitnik Hrvatskoga katoličkog centra u Canberri.

Svečano misno slavlje predvodio je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić koji se nalazi u posjetu bosanskim franjevcima koji pastoralno djeluju u Australiji. U koncelebraciji s provincijalom bili su voditelj HKC Canberra fra Miroslav Jelić, voditelj HKC u Wollongongu fra Ivo Tadić te tajnik Provincije fra Damir Pavić.

Na misi su uz brojne župljane iz Canberre, hodočasnike iz Wollongonga, Sydneya, Melbournea i drugih australskih gradova bili i veleposlanica Republike Hrvatske u Australiji Betty Pavelić, veleposlanik Bosne i Hercegovine u Australiji Mirza Hajrić te senator u australskom parlamentu hrvatskog porijekla Zed – Zdenko Šešelj.

Provincijal Marinčić u propovijedi je posvijestio stvarnost mučeništva krvlju, ali i nutarnjeg mučeništva kada čovjek svojim životom, poput hrvatskog blaženika Stepinca, svjedoči za istinu i pravdu slijedeći vlastitu savjest tj. Božji zakon zapisan u ljudskim srcima.

Na misi je pjevao domaći župni zbor, a na poseban način je bilo lijepo vidjeti djecu i mlade, članove Hrvatskoga kulturno-umjetničkog društva „Stepinac“ iz Canberre, obučene u narodne nošnje.

Nakon mise, na platou ispred crkve gdje je 2011. godine podignut spomenik hrvatskom mučeniku Stepincu, izmoljena je molitva za njegovo proglašenje svetim, a zatim su najmlađi članovi HKUD „Stepinac“ u narodnim nošnjama odigrali jedno hrvatsko kolo.

Hrvatska katolička misija u Göteborgu proslavila je 10. veljače svetkovinu svoga zaštitnika bl. Alojzija Stepinca.

Svečano euharistijsko slavlje upriličeno je u sjedištu misije u Göteborgu. Mise su slavljene i u filijalama misije: Boråsu i Trollhättanu. Predvoditelj misnih slavlja bio je upravitelj župe Preobraženja Gospodnjeg iz Petrinje Damir Ceković. Prenoseći pozdrave i dobre želje iz Hrvatske, govorio je o važnosti nutarnje slobode koju je bl. Stepinac imao unatoč oduzetoj vanjskoj slobodi i gubitku svih građanskih prava. 

Nadalje je rekao kako mu je u svemu tome pomogao duboko ukorijenjen život na jednoj jedinoj istini Isusu Kristu. Živio je po plodovima Duha i tako podnio svaku nepravdu nanesenu od svojih neprijatelja govoreći: “Povijest će mi dati pravo. Moja je savjest čista”.

Misno slavlje animirao je misijski zbor pod ravnanjem Dubravke Proroković i uz pratnju maestra Samuela Erikssona na orguljama. Na kraju slavlja zahvalu predvoditelju i svim sudionicima uputio je rektor misije vlč. Mladen Vuk.

Hrvati na jugu Francuske proslavili su 10. veljače u crkvi Sv. Ivana Bosca u Nici blagdan bl. Alojzija Stepinca.
Na misi se okupio znatan broj katolika Hrvata te nekoliko Slovenki. Voditelj Hrvatske katoličke misije bl. Alojzija Stepinca u Nici Stjepan Čukman rekao je kako one sigurno znaju da je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac u vihoru II. svjetskog rata spasio, uz ostale, i mnoge slovenske svećenike, rasporedivši ih na hrvatske katoličke župe. 

Pozvao je vjerniku na molitvu bl. Stepincu da zagovara njih i njihovu djecu da ne napuste vjeru svojih otaca, poštenje i moral koji se u današnje vrijeme sve manje cijene. Potaknuo je okupljene da se propitaju jesu li živote istrošili stičući kuće, stanove, novce. “To je pozitivno, ali ako ste samo to ostavili svojoj djeci, ostavili ste im ništa vrijedno”, rekao im je Čukman.

misija / ika