Urbi et orbi 1181

Papa imenovao mons. dr. Antu Jozića nadbiskupom i apostolskim nuncijem u Obali Bjelokosti

Papa imenovao mons. dr. Antu Jozića nadbiskupom i apostolskim nuncijem u Obali Bjelokosti
Mons. dr. Ante Jozić u rodnom Trilju na proslavi 25. obljetnice svećeništva / FOTO FERATA

Obavještavamo braću svećenike i redovnike, sestre redovnice, bogoslove, sjemeništarce i redovničke kandidate i kandidatice, braću i sestre u Kristu da je sveti otac papa Franjo, danas, 2. veljače 2019. god., imenovao svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, mons. dr. Antu Jozića, nadbiskupom i apostolskim nuncijem u Obali Bjelokosti.

U ime Splitsko-makarske nadbiskupije, vjernika, Bogu posvećenih osoba i svećenika, najiskrenije čestitamo mons. Joziću na povjerenju koje mu je iskazao papa Franjo imenovavši ga nadbiskupom i nuncijem.

Mons. Jozić rođen je 16. siječnja 1967. u Trilju. Osnovnu školu završio je u Trilju, sjemenište i bogosloviju pohađao je u Splitu. Za svećenika je zaređen 28. lipnja 1992. po rukama nadbiskupa Ante Jurića. Mons. Jozić tri godine je službovao kao kapelan u Makarskoj (1992.-1995.), potom ga je nadbiskup poslao na studij u Rim (1995.-1999.). U diplomatsku službu Svete Stolice ušao je 1999. godine. Djelovao je u apostolskim nuncijaturama u Indiji, Ruskoj Federaciji, Filipinima a posljednjih devet godina na službi je u Hong Kongu..

Poznaje talijanski, španjolski, engleski, francuski, portugalski, njemački, ruski, kineski i poljski jezik.
Detalji biskupskog ređenja bit će objavljeni naknadno.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić izjavio je za IKA-u i HKR da je imenovanje mons. Ante Jozića apostolskim nuncijem u Obali Bjelokosti velika čast ne samo za Splitsko-makarsku nadbiskupiju, nego i za našu domovinu jer nunciji predstavljaju Svetog Oca u dotičnoj zemlji, ali uvijek se pita iz koje države je i koje je nacije.

„Vjerujem da su nunciji uvijek na svoj način i predstavnici Crkve u Hrvatskoj i naše nacije, naše domovine i to je čast. Drago mi je da možemo i da smo dosad uvijek imali ponekog svećenika u diplomaciji, u službi opće Crkve i da ih Sveti Otac prepoznaje kao vrijedne, ozbiljne i razborite ljude da ih može imenovati za svoje predstavnike u drugim sredinama“, rekao je nadbiskup.

Izrazio je čestitku mons. Anti Joziću, svećeniku iz Trilja koji dugi niz godina djeluje u vatikanskoj diplomaciji. Rekao je da mons. Jozića čeka vrlo odgovorna služba. „Afrika je puna dinamike, puna budućnosti. Crkva vjerojatno ima najbolju budućnost u Africi i on će to sigurno znati podržati i pratiti tu mladu Crkvu“, mišljenja je mons. Barišić.

misija / nadbiskupija-split / ika