Urbi et orbi 806

Izaslanstvo Bosne Srebrene u Ruandi na 21. obljetnicu mučeničke smrti fra Vjeke Ćurića

Izaslanstvo Bosne Srebrene u Ruandi na 21. obljetnicu mučeničke smrti fra Vjeke Ćurića
U Ruandu su stigli provincijal fra Jozo Marinčić, fra Juro Tokalić, fra Damir Pavić i fra Josip Adrić

U povodu 21. obljetnice smrti misionara fra Vjeke Ćurića, bosanskog franjevca koji je ubijen u glavnom gradu Ruande u Kigaliju 31. siječnja 1998., u posjet toj afričkoj zemlji stigli su franjevci iz Franjevačke provincije Sv. Križa - Bosne Srebrene, kojoj je pripadao pokojni fra Vjeko.

U posjet Ruandi stigli su provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, župnik u župama Sokoline i Vrbanjci fra Juro Tokalić, tajnik Provincije fra Damir Pavić i fra Josip Adrić, provincijski krojač Bosne Srebrene koji će ostati neko vrijeme u Ruandi i poučiti lokalne franjevce šivanju habita.

Dan uoči fra Vjekine smrti bosanski franjevci posjetili su mjesto fra Vjekine smrti, u neposrednoj blizini crkve Sv. Obitelji u Kigaliju. S mjesnim franjevcima iz misije Kivumu i učenicima Centra „Fra Vjeko Ćurić“ zajedno su se pomolili za njega i prisjetili se njegove smrti prije 21 godinu.

Istoga dana bosanski franjevci su u pratnji fra Ivice Perića, franjevca misionara koji je nastavio fra Vjekino djelo, posjetili i filijalnu crkvu misije Kivumu, koja se nalazi u naselju Mpushi.

Fra Ivica Perić ponosno ističe da Centar „Fra Vjeko Ćurić“, koji danas brine za približno 700 djece i mladih od predškolske do srednjoškolske dobi, živi i dalje se razvija zahvaljujući donacijama koje stižu od hrvatskog naroda. Spomenuo je kako je prošle godine, zahvaljujući donacijama bosanskih franjevaca fra Ante Ivanovića i fra Ivice Matića, napravljena krovna konstrukcija kojom je natkriven plato u Centru na kojem se održavaju prigodne priredbe i jutarnje smotre prije početka škole. Nedavno je u sklopu proširenja Centra završen i internat za djevojke, a uskoro započinje i izgradnja sličnoga objekta za mladiće.

misija / ika