Urbi et orbi 622

Papa s novinarima: Celibat je dar u Crkvi i ne slažem se s tim da bude opcionalan

Papa s novinarima: Celibat je dar u Crkvi i ne slažem se s tim da bude opcionalan
Konferenciju za novinare u tijeku leta prvi puta je vodio Alessandro Gisotti / REUTERS

U zrakoplovu na povratku iz Paname u ponedjeljak 28. siječnja, papa Franjo održao je uobičajenu konferenciju za novinare te se u pedesetak minuta između ostaloga osvrnuo na pitanja pobačaja, zlostavljanja, celibata i stanja u Venezueli.

Odgovarajući na pitanje o svojim dojmovima iz Paname, Papa je na početku istaknuo važnost „osjećanja“ naroda za svoje poslanje – Papa mora dopustiti da ga događaji i susreti „dirnu“, mora ih osjetiti. Tako je i na pitanje o pobačaju istaknuo da bi za njegovo razumijevanje svaki svećenik trebao biti u ispovjedaonici, i pomoći ženama pomiriti se sa svojim nerođenim djetetom.

Pobačaj je "užasna" drama, ali žene koje kroz to prođu moraju dobiti utjehu a ne osudu, rekao je papa Franjo.
"Kako bi stvarno shvatili dramu pobačaja morate biti u ispovjedaonici, (to je) užasno", rekao je Papa novinarima na letu za Vatikan iz Paname.

"U ispovjedaonici morate ponuditi utjehu, a ne osudu", dodao je.
Ako ženu muči odluka o pobačaju, treba "razgovarati" sa svojim nerođenim djetetom i "pjevati uspavanku koju (mu) nije mogla pjevati" jer je dijete "u raju", kazao je Sveti Otac.

"Tako se nalazi put pomirbe između majke i (pobačenog) djeteta. Jer Bog je već oprostio. Bog uvijek oprašta", rekao je papa Franjo.

Papa Franjo smatra se puno liberalnijim od svojih prethodnika. On je rekao da se Katolička Crkva treba manje fokusirati na provođenje doktrine a više na pomaganje onima koji "zalutaju".

Tako je na primjer olakšao ženama traženje oprosta za pobačaj davši svim svećenicima pravo da udijele oprost a ne samo biskupima.

Međutim, Franjo nije promijenio temeljna učenja Crkve o planiranju obitelji. U listopadu je rekao da su žene koje se odluče na pobačaj poput ljudi koji unajme "plaćenog ubojicu da riješi problem".

Govoreći o susretu o seksualnom zlostavljanju maloljetnika u Crkvi na koji je u veljači u Vatikan pozvao predsjednike biskupskih konferencija iz cijeloga svijeta, Papa je upozorio na opasnost „prevelikih očekivanja“. Nužno je biti svjestan da je riječ o djeci koja su postala žrtve, najvažnije je postaviti se na stranu onih koji su pretrpjeli to užasno nasilje, istaknuo je Papa. Slično je odgovorio i na više puta postavljena pitanja o Venezueli – istaknuo je da mu je stalo do svih koji trpe te rekao da strahuje od krvoprolića i zatražio pronalaženje mirnoga rješenja krize.

Odgovarajući na pitanja o Biskupskoj sinodi za Panamazoniju, spomenut je i veliki broj trudnoća kod maloljetnica, pri čemu je Papa istaknuo potrebu za seksualnim odgojem u školama. Bog je čovjeku dao dar ljubavi koji postaje problem kada ga se koristi za zarađivanje novaca ili zloporabu drugih. No, seksualni odgoj se ne smije banalizirati i mora biti objektivan, bez ideološke kolonizacije, upozorio je Sveti Otac, dodajući da je riječ o tome da se istakne najbolje u ljudima i prati ih se na njihovu putu.

Odgovarajući na pitanje o celibatu, koji je postaje problem u mnogim latinoameričkim zemljama zbog nedostatka svećenika, Papa je između ostaloga istaknuo da osobno smatra da je celibat dar Crkvi i ne slaže se da bude opcionalan, prenosi Vatican News.

Konferenciju za novinare u tijeku leta prvi puta je vodio privremeni ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Alessandro Gisotti. 

Papa Franjo je stigao u rimsku zračnu luku Ciampino na povratku sa svojega 26. apostolskog putovanja koje je završilo nakon četiri intenzivna dana provedena u Panami. Putovanje je bilo posvećeno ponajviše susretu s mladima u prigodi 34. svjetskog dana mladeži koji se održao o temi „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi“.

Prije povratka u Vatikan, kao uvijek na kraju apostolskoga putovanja, Sveti je Otac otišao u rimsku baziliku svete Marije Velike, gdje se zadržao u molitvi pred ikonom Gospe 'Salus Populi Romani' (Spasu rimskoga puka). Pritom je na oltar položio cvijeće kao znak zahvalnosti za uspješno završeno putovanje u Panami.

misija / ika / hina