Urbi et orbi 485

Sveti Otac završio pohod Panami, na kraju zahvalio volonterima Svjetskog dana mladih

Sveti Otac završio pohod Panami, na kraju zahvalio volonterima Svjetskog dana mladih
Papa se pozdravlja s mladom volonterkom / FOTO REUTERS

Papa Franjo završio je 28. siječnja apostolski pohod Panami, koja je bila domaćin 34. svjetskog dana mladih koji je imao za temu „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“ (Lk 1, 38). Zrakoplov kojim se Papa vraća u Rim poletio je u 00.23 po lokalnom vremenu (oko 4.30 po srednjoeuropskom) iz međunarodne zračne luke u Panami.

Vrhunac 26. apostolskog putovanja u pontifikatu pape Bergoglia predstavljalo je središnje misno slavlje s 700.000 mladih na Polju sv. Ivana Pavla II. (Campo San Juan Pablos II) na kojem je najavljeno kako će se sljedeći Svjetski dan mladih, 35. po redu, održati u Lisabonu u Portugalu. Oko 15 sati Papa se oprostio od Apostolske nuncijature u kojoj je boravio tijekom svog pohoda Panami, a pola sata kasnije na stadionu Rommel Fernandez Juan Diaz sudjelovao je na susretu s volonterima Svjetskog dana mladih gdje je održao svoj posljednji govor u Panami. 

Bio je to ujedno posljednji službeni susret Papina apostolskog pohoda Panami. Nakon susreta s više od 15.000 mladih volontera Papa se odvezao do Međunarodne zračne luke Tocumen u Panami gdje je oko 18 sati (ponoć po srednjoeuropskom vremenu) održana vrlo skromna oproštajna svečanost. Na svečanosti je sudjelovao predsjednik Republike Juan Carlos Varela Rodriguez sa suprugom s kojima je Papa imao privatni susret koji je trajao nekoliko minuta. U zračnoj se luci okupilo 1.500 vjernika koji su pjevali himnu Svjetskog dana mladih u Panami „Hàgase en mì, segùn tu palabra“, „Neka mi bude po tvojoj riječi“.

Papa Franjo susreo se u nedjelju 27. siječnja s volonterima Svjetskog dana mladih i zahvalio im za njihov naporan rad. Više od 20.000 mladih iz Paname te 2.200 međunarodnih volontera protekli su tjedan bili čitavo vrijeme na raspolaganju stotinama tisuća hodočasnika prisutnih na Svjetskom danu mladih. Papa Franjo zahvalio je tisućama mladih volontera na njihovoj velikodušnosti i pozvao ih da svjedoče svoje iskustvo jednostavnim, običnim gestama.

Susret pape Franje s volonterima je održan na stadionu Rommel Fernandez u Panami na kojem se okupilo oko 15.000 volontera.

„Stavite na prvo mjesto služenje i poslanje i sve drugo će vam se pridodati“, rekao je Sveti Otac volonterima. Rekao je da su volonteri u svojim susretima s drugima tijekom Svjetskog dana mladih doživjeli kako vjera „postaje življa, dinamičnija i stvarnija“. “Doživljavamo drugačiju vrstu radosti jer smo imali priliku raditi zajedno s drugima u ostvarivanju zajedničkog sna“, poručio je Papa tijekom susreta.

Podsjetio je kako su time mladi posvetili svoje vrijeme, energiju i resurse organiziranju Svjetskog dana mladih. „Mogli ste se lako odlučiti za druge stvari, ali ste se željeli u to uključiti“, rekao im je. Sveti Otac je to usporedio s Isusovim čudom umnažanja „ne samo kruha, nego i nade“.

Rekao je da se Boga nikada ne može nadmašiti u velikodušnosti ili ljubavi. „Svaki put kad se odreknemo nečega što volimo za dobro drugih, a posebno onih koji su u najvećoj potrebi“, rekao je, „Gospodin uzvraća stostruko.“

Papa Franjo pozvao je volontere, koji su nosili prepoznatljive žute majice, da nastave svoju misiju pomaganja drugima. „Izađi i pričajte; izađite i svjedočite; izađite i govorite o svemu što ste vidjeli i čuli.“

Ali, rekao je, za to nisu potrebne mnoge riječi, već samo jednostavne i obične svakodnevne geste.

misija / ika