Urbi et orbi 721

Jeruzalemski nadbiskup Pizzaballa: Kršćani u Izraelu osjećaju se sve napušteniji

Jeruzalemski nadbiskup Pizzaballa: Kršćani u Izraelu osjećaju se sve napušteniji
Nadbiskup Pizzaballa s vjernicima u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Jordanu / REUTERS

Apostolski upravitelj Latinskoga jeruzalemskog patrijarhata nadbiskup Pierbattista Pizzaballa primio je u subotu 12. siječnja navečer u Jeruzalemu biskupe Koordinacije za Svetu zemlju na početku njihova hodočašća te im rekao da je mjesna Crkva i dalje suočena s velikim izazovima.

Stanje u Izraelu i podjele u palestinskom društvu vode kontinuiranom pogoršavanju situacije na svim razinama. Kršćanima nije lako zadržati osjećaj zajedništva i pripadanja. Dok se situacija na Bliskom istoku stalno mijenja, u Svetoj zemlji jedva da ima pomaka, rekao je nadbiskup Pizzaballa, misleći na nejedinstvo Fataha i Hamasa, prenosi Kathpress.

Kršćani u Izraelu osjećaju se pak sve napušteniji, a napetosti i frustracije rastu zbog u srpnju prošle godine izglasanoga nacrta zakona koji Izrael definira kao državu – naciju židovskoga naroda, što je Crkva oštro osudila. Pritom se naime identitet Izraela određuje bez priznavanja 20 posto vlastith građana – izraelskih Arapa, istaknuo je nadbiskup Pizzaballa.

Apostolski delegat u Jeruzalemu i Palestini nadbiskup Leopoldo Girelli na susretu je istaknuo pozitivnu bilancu hodočašća u Svetu zemlju, smatrajući da je slavlje vjere kršćana svih vjeroispovijesti okupljenih na svetim mjestima znak jedinstva. Potkrijepio je to podacima službene statistike koja pokazuje da su 2018. godine 61 posto od 4,1 milijuna turista u Izraelu bili kršćani. Ukupni broj posjetitelja porastao je u odnosu na prethodnu godinu za 14 posto, a samih kršćana za 7 posto.

Koordinacija za Svetu zemlju, koja okuplja biskupe iz Europe, Sjeverne Amerike i Južne Afrike, hodočasti od 12. do 17. siječnja u Izrael pod geslom „Kršćani u Svetoj zemlji: izazovi i prilike”. Pohode gradove Jeruzalem i Haifu, kao i neka sela na Zapadnoj obali i u Izraelu. Predviđeni su susreti s katoličkim vjernicima, ali i sa židovskim zajednicama te s vjerskim i političkim vođama muslimana, druza i bahaja.

misija / ika