Urbi et orbi 485

Na 34. Svjetskom danu u Panami se očekuje 200.000 mladih iz 155 zemalja svijeta

Na 34. Svjetskom danu u Panami se očekuje 200.000 mladih iz 155 zemalja svijeta
FOTO VATICAN MEDIA

Nepuna dva tjedna uoči 34. svjetskoga dana mladih koji će se od 22. do 27. siječnja održati u Panami organizatori ističu da očekuju više od 200.000 sudionika iz 155 zemalja svijeta.

Među njima je i oko 1000 mladih predstavnika domorodačkih naroda iz cijeloga svijeta koji će se tri dana prije okupiti na susret s posebnim osvrtom na papinsku encikliku „Laudato si'” a zatim se pridružiti ostalim mladima. Glasnogovornik organizacijskoga odbora SDM Giancarlo Candadedo u razgovoru za Radio Vatikan napomenuo je da se za susret pripravljaju prvenstveno molitvom. Organizacija takvoga događaja za njihovu malu zemlju veliki je izazov. Pritom biskupima aktivno pomaže i Vlada. Prvi se put u povijesti Svjetskoga dana mladih dogodilo da je vlada zemlje domaćina ustanovila i administrativnu službu koja pomaže u organizaciji.

Candadedo ističe da je sve spremno za Papin dolazak, Prošle su nedjelje javnosti predstavili papamobil i hodočasnički paket koji je ovoga puta posebno znakovit, u njemu su naime i krunice koje su izradile siromašne obitelji u Betlehemu.

Papa je molitvenu nakanu svoje Svjetske molitvene mreže za siječanj usmjerio prema mladima koji će se u drugoj polovici siječnja okupiti u Panami na Svjetskom danu mladih.
Papa im je poručio:

“Vi, mladi, u Djevici Mariji imate razlog radosti i izvor nadahnuća. Iskoristite Svjetski dan mladih u Panami kako biste razmatrali Krista i Mariju. Molit ćemo zajedno krunicu za mir, svatko na svom jeziku. I tražiti snagu da bismo sanjali i radili za mir.”

Molimo za mlade ljude, posebno u Latinskoj Americi, da nasljeduju Marijin primjer i odgovore na Gospodinov poziv posredovati svijetu radost Evanđelja.

Svjetske dane mladih pokrenuo je sv. Ivan Pavao II., okupivši na Cvjetnicu 1984. u Rimu 300.000 mladih iz cijeloga svijeta, na kraju Jubilejske godine. Otad se svake Cvjetnice obilježava taj Svjetski dan, a svjetski susreti održavaju se svake dvije do tri godine. Domaćini su dosad bili Rim, Buenos Aires, Santiago de Compostela, Czestochowa, Denver, Manila, Pariz, Rim, Toronto, Koeln, Sydney, Madrid, Rio de Janeiro i Kraków.

Ovogodišnji susret prvi se put organizira u Srednjoj Americi, a grad domaćin je Panama City.

misija / ika