Urbi et orbi 432

Crkva će potvrditi svoju čvrstu odluku da nastavi putem pročišćenja od seksualnog zlostavljanja

Crkva će potvrditi svoju čvrstu odluku da nastavi putem pročišćenja od seksualnog zlostavljanja
FOTO VATICAN MEDIA

U veljači će Crkva potvrditi svoju čvrstu odluku da nastavi putem pročišćenja od seksualnog zlostavljanja; pitat će se kako zaštititi djecu i izbjeći takve tragedije, kako žrtvama zacijeliti rane – rekao je papa Franjo u božićnoj čestitci Rimskoj kuriji. Sastanak na temu "Zaštita maloljetnika u Crkvi" Papa će održati s predsjednicima biskupskih konferencija od 21. do 24. veljače sljedeće godine u Vatikanu.

Isusovac Hans Zollner, izvjestitelj organizacijskog odbora spomenutog sastanka i član Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika, za našu je radijsku postaju rekao da je Sveti Otac u čestitci kuriji svakako istaknuo nužne teme sastanka u veljači, uz dodatak da je potrebno raspraviti i pitanje odgovornosti biskupa, kako bi se dala veća jasnoća o tome tko treba i što treba činiti, te tko mora provjeriti jesu li odluke Pape i Crkve, odnosno dikasterija, doista provedene.

U vezi s Papinim riječima da Crkva ne pokušava prikriti ili podcijeniti nijedan slučaj, p. Zollner je kazao da je za to potrebno pojašnjenje postupaka, pogotovo kada je riječ o suodgovornosti biskupa, provincijala ili čelnika neke Istočne Crkve. Uz to, moramo težiti promjeni stajališta. Pravila, zakoni kao takvi, ne mijenjaju srce. To nije vidljivo samo u Europi, nego u cijelom svijetu. Moramo razmotriti – upozorio je – kako u cijeloj Crkvi ojačati otvorenost i pozornost prema zaštiti maloljetnika, jer tomu nas uči Isus.

Osvrnuvši se na Papinu zahvalu novinarima za poštenje i objektivnost u raskrinkavanju počinitelja, p. Hans Zollner posvjedočio je da je velika većina novinara s kojima je surađivao posljednjih desetak godina bila uistinu poštena i čestito radila svoj posao. Napomenuo je također da je rijetko susretao osobe koje žele samo uništavati, tražeći skandal tamo gdje ga nema. Novinari su ti koji iznose na svjetlo dana skandal koji je izazvao neki član Crkve, i to bi nam, po njegovom mišljenju, trebalo pomoći da budemo pošteni, da preuzmemo vlastitu odgovornost i donesemo odluke koje iz toga slijede.

Vezano uz plodove koji se očekuju od sastanka u veljači, p. Zollner je kazao da se nada da će cijela Crkva, koju će predstavljati predsjednici biskupskih konferencija, čelnici istočnih Crkvi te predstavnici redovničkih zajednica, doista postati svjesna žurnosti pružanja zaštite maloljetnicima i davanja pravde žrtvama kao prioriteta cjelokupnoga njezina djelovanja: u misijama, odgoju i svemu što se tiče društvenog i karitativnog apostolata. Najranjiviji, djeca, moraju biti u središtu naše pozornosti, a tamo gdje je, ponekad nepopravljiva, šteta učinjena, moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bi ti ljudi barem dobili potporu koja im pripada – kazao je p. Zollner.

misija / radio vatikan