Urbi et orbi 782

Papa smijenio dvojicu savjetnika, kardinale Pella i Errazurizu, pogođenih skandalima

Papa smijenio dvojicu savjetnika, kardinale Pella i Errazurizu, pogođenih skandalima
S posljednjeg sastanka skupine devet kardinala Papinih savjetnika / VATICAN MEDIA

Papa Franjo smijenio je iz skupine svojih bliskih savjetnika dvojicu kardinala pogođenih aferom seksualnog zlostavljanja, objavila je u srijedu Sveta Stolica.

Smijenjeni su australski kardinal George Pell i Čileanac Francisco Javier Errazuriz. Obojica su optuženi zbog skandala oko seksualnog zlostavljanja, što obojica i odbacuju.

Odlazi i treći kardinal iz takozvane skupine C-9, Kongoanac Laurent Monsengwo Pasinya koji u 79. godini odlazi u mirovinu s pozicije nadbiskupa Kinshase, rekao je glasnogovornik Vatikana Greg Burke.

U izjavi za novinare Burke je rekao da je papa Franja pisao svoj trojici u listopadu i zahvalio im se na njihovim uslugama.

Kardinalu Pellu Papa je ranije odobrio dopust na neodređeno vrijeme s dužnosti pročelnika Tajništva za ekonomiju kako bi se branio od optužbi za seksualno napastovanje u Australiji, a Errazuriza žrtve su optužile da je prikrivao takva nedjela drugih svećenika.

Nijedan od njih nije prisustvovao posljednjem sastanku skupine u srijedu.

Skupinu C-9 čine devet kardinala sa svih kontinenata koji Papi pomažu reformirati Svetu Stolicu, piše agencija France Presse. Skupina je osnovana u ožujku 2013., mjesec dana nakon što je Franjo postao papa.

misija / hina