Urbi et orbi 460

Sveti Otac: Naša je Majka Crkva sveta, ali mi djeca, svi smo grješnici

Sveti Otac: Naša je Majka Crkva sveta, ali mi djeca, svi smo grješnici
Papa je održao govor na završetku Biskupske sinode posvećene mladima

Mi smo prvi primatelji završnoga dokumenta - srž je govora pape Franje na završetku radova XV. redovne opće skupštine Biskupske sinode posvećene temi "Mladi, vjera i razlučivanje zvanja".

Trenutak je da molitvom i pokorom branimo Crkvu od velikoga tužitelja; mi djeca, svi smo prljavi, ali Crkvu ne valja zaprljati, rekao je papa Franjo, govoreći bez unaprijed pripremljenoga teksta u subotu, 27. listopada, navečer, na završetku Biskupske sinode posvećene mladima. Papa je također potaknuo sve da dopuste da zaključni dokument djeluje u njihovu srcu. Mi smo njegovi glavni primatelji – istaknuo je Papa.

Papa je u govoru prije svega kazao da sinoda nije parlament. Ona je zaštićeni prostor za djelovanje Duha Svetoga, i zbog toga su – kako je objasnio – informacije koje se daju općenite, a ne detaljne. Osim toga, napomenuo je da rezultat sinode nije neki dokument. Puni smo dokumenata – primijetio je Papa – ne znam hoće li taj dokument vani nešto učiniti, ali znam da mora učiniti u nama, treba raditi u nama.

Duh Sveti nam sada daje taj dokument kako bi djelovao u našem srcu. Mi smo primatelji dokumenta. Neka djeluje; trebamo moliti s dokumentom, proučavati ga, tražiti svjetlo… on je prvenstveno za nas. Pomoći će i drugima, ali glavni smo njegovi primatelji mi; sve je to učinio Duh Sveti, i vraća se nama, rekao je Papa.

Sveti se Otac potom osvrnuo na svetost Crkve koju valja štititi. Naša je Majka sveta – rekao je – ali djeca, mi, svi smo grješnici; i upravo zbog naših grijeha, veliki tužitelj to iskorištava i kruži Zemljom tražeći koga da optuži. U ovom nas trenutku snažno optužuje, a ta optužba postaje progon, kazao je Papa povukavši paralelu s progonima kršćana na više krajeva svijeta. Ali, – dodao je – to postaje i druga vrsta progona – stalne optužbe kako bi se Crkva osramotila.

Crkvu ne valja prljati; djeca da, svi smo prljavi, ali Majka ne, istaknuo je Papa te dodao da zbog toga u ovom trenutku treba štititi Majku od velikoga tužitelja, a to se čini molitvom i pokorom. Zbog toga sam tražio da se tijekom ovoga mjeseca koji završava za nekoliko dana, moli krunica, i da se moli svetom Mihaelu arkanđelu, i Gospi da uvijek štiti Majku Crkvu. Nastavimo to i dalje činiti. Težak je ovaj trenutak, jer tužitelj preko nas napada Majku, a Majku ne valja dirati – istaknuo je Papa.

Na početku govora Papa je zahvalio svima koji su radili na sinodi, te posebno mladima koji su nam – kako je rekao – donijeli svoju glazbu; glazba je diplomatska riječ za buku, dodao je šaleći se. Na kraju je ponovno kazao da Duh Sveti daruje taj dokument za sve nas, pa i za njega, kako bismo svi razmislili što nam želi reći.

misija / ika