Urbi et orbi 636

Papa zamolio mlade za oproštenje što ih Crkva 'često nije saslušala'

Papa zamolio mlade za oproštenje što ih Crkva 'često nije saslušala'
Misom koju je u bazilici sv. Petra predvodio Papa zaključena je biskupska sinoda o mladima / REUTERS

Svečanim euharistijskim slavljem kojim je u nedjelju 28. listopada predsjedao papa Franjo u bazilici Sv. Petra zaključena je XV. redovna opća skupština Biskupske sinode o temi „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“.

Uz sinodske oce, biskupe i kardinale, na slavlju se okupilo tisuće vjernika i hodočasnika, najviše mladih, iz cijeloga svijeta. Papa je u propovijedi zamolio mlade za oproštenje što ih Crkva „često nije saslušala”. Istodobno je upozorio da mladima treba snažnije izići u susret i to bez doktrinarnosti i moraliziranja. Uime nas, odraslih, mladima želim reći: Oprostite nam što vas često nismo čuli, što smo vam često umjesto da vam otvorimo srca punili uši govorima, rekao je Papa mladima, prenosi Kathpress.

Katolička poruka ne smije se usredotočiti niti na učene fraze koje ne dolaze do srca, niti smije moralizirati ili se svesti na socijalne čine. Ne smijemo biti ni doktrinarni ni aktivistički, poručio je Papa. Crkva mora biti sposobna napustiti svoje i krugove da bi prihvatila „one koji nam ne pripadaju“ a žarko traže Boga. Kao Isus u odnosu s potrebitima, Crkva mora moći „uprljati ruke“. Kršćani ne trebaju biti učitelji svih niti stručnjaci za sveto, već svjedoci spasiteljske ljubavi, poručio je Papa.

Mladima treba više izlaziti u susret – nije kršćanski čekati da braća i sestre koji su u traženju pokucaju na naša vrata, mi im trebamo izlaziti u susret i pritom donositi ne nas, već Isusa, upozorio je Sveti Otac. Prečesto su predstavnici Crkve vlastite ideje predstavljali kao Božju riječ, dopuštali da ljudi osjete utjecaj crkvenih institucija umjesto ljubaznu Kristovu blizinu, kritički je primijetio, poručivši da je vjera pitanje susretanja a ne teorije. Srce Crkve kuca u susretu, duhovnici mogu biti djelotvorni samo kroz svjedočenje a ne propovijedanje.

Na kraju mise pročitano je pismo koje su sinodski oci uputili mladima, izražavajući želju biti „suradnici vaše radosti da bi se vaša očekivanja pretvorila u vaše ideale“. Crkva i svijet žurno trebaju vaš entuzijazam. Budite pratitelji slabih, siromašnih i onima koje je život ranio, poručili su sinodski oci mladima.

U nedjeljnom nagovoru hodočasnicima okupljenima 28. listopada na Trgu Sv. Petra u Vatikanu, Papa je povjerio da plodovi Sinode već vriju. To je vrijeme utjehe i nade. Sinoda je bila odlična berba te obećava da će vino biti dobro.

Kao prvi plod Papa vidi u sinodalnom stilu što su ga već od početka slijedili sinodski oci. Nije im bilo toliko stalo do završnog dokumenta koliko do zajedničkog rada mladih i starih, slušajući i razlučivajući te zajedničkom donošenju pastoralnih izbora prikladnih suvremenoj stvarnosti.

Nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja Papa se osvrnuo na atentat u židovskoj sinagogi u Pittsburghu u SAD, gdje je ubijeno najmanje 11 osoba, nazvavši ga neljudskim činom nasilja. Neka Gospodin primi u svoj mir umrle, utješi njihove obitelji i ohrabri ranjene, rekao je Papa i primijetio da smo tim atentatom svi ranjeni te molio da Gospodin ugasi žarišta mržnje, koja sve više zahvaća društvo i pojača osjećaje humanosti, poštovanje života, moralne i građanske vrednote i sveto Božje strahovanje, koji je Ljubav i Otac sviju.