Urbi et orbi 404

Predstavljen nacrt završnog dokumenta Biskupske sinode o mladima

Predstavljen nacrt završnog dokumenta Biskupske sinode o mladima
Glavni izvjestitelj sinodskog dokumenta kardinal Sergio da Rocha s papom Franom

U Sinodskoj dvorani u Vatikanu 23. listopada predstavljen je nacrt Završnog dokumenta Biskupske sinode koja se održava u Vatikanu od 3. do 28. listopada na temu „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“. Sinodski hod, istaknuo je na predstavljanju kardinal da Rocha, još nije završio, jer predviđa fazu provedbe.

Nacrt završnog dokumenta, objasnio je u sinodskoj dvorani glavni izvjestitelj kardinal Sergio da Rocha, izrađen je na temelju radnog dokumenta Instrument laboris kao temeljnog referentnog teksta. Međutim, dok je potonji nastao kao plod dvogodišnjeg osluškivanja svijeta mladih, završni dokument je rezultat razlučivanja sinodskih otaca tijekom Sinode. 

Riječ je stoga o različitim i komplementarnim dokumentima koji zajedno pružaju „viziju složenosti postavljenih pitanja i dinamika njihova rješavanja: oni se moraju čitati zajedno – nastavio je kardinal – jer postoji kontinuirana i duboka povezanost među njima“. Izvori završnog dokumenta, uz Instrumentum laboris, su također interventi, izvješća te prijedlozi izneseni tijekom Sinode.

U završnom dokumentu sačuvana je temeljna struktura radnog dokumenta. Podijeljen je na tri dijela: „prepoznati, tumačiti, izabrati“ no dokument odražava strukturu evanđeoskog odlomka o učenicima iz Emausa: „pođe s njima“, „otvoriše im se oči“ te, na kraju, „u isti se čas digoše“. Teme dokumenta Instrumentum laboris prisutne su i u završnom dokumentu, ali su najzastupljenije i najveći prostor je posvećen onima kojima je posvećeno najviše vremena u Sinodskoj dvorani tijekom ova tri tjedna. 

Tekst, podijeljen na 173 odlomka, istaknuo je kardinal Da Rocha, „rezultat je timskog rada, njegovi su autori sinodski oci, sudionici Sinode, a posebno mladi. Nacrt, čiji sadržaj još uvijek nije objavljen, predan je sinodskim ocima koji sada imaju vremena za čitanje te mogu iznijeti prijedloge za izmjene i dopune. 

Prvi i glavni primatelj završnog dokumenta – podsjetio je glavni izvjestitelj – je Papa. Kad Papa za to dadne svoju suglasnost „bit će dostupan cijeloj Crkvi, partikularnim Crkvama, mladima i svima onima koji se posvećuju mladima u pastoralu mladih i pastoralu zvanja“.

Polazište i odredište jest Božji narod „u različitim društveno-kulturnim i crkvenim prilikama“ koje su izašle na vidjelo tijekom rada Sinode. Sinodski hod – dodao je kardinal da Rocha – još nije završio, jer predviđa fazu provedbe. „Bit će važno da partikularne Crkve i biskupske konferencije budu sposobne na kreativan i vjeran način preuzeti dinamiku dokumenta, s ciljem prilagodbe vlastitom okruženju onoga što je izašlo na vidjelo tijekom rada Sinode“. 

Proces Sinode stoga ne završava s „pastoralnim receptima koje treba primijeniti (to bi bilo suprotno razlučivanju)“ i, ako jezik sastavljenog teksta i nije svojstven mladima, podsjetio je da je odlučeno pripremiti Pismo sinodskih otaca svim mladima.

misija / ika