Urbi et orbi 771

Papa Frane istražuje ulogu 'homoseksualnog lobija' u Vatikanu

Papa Frane istražuje ulogu 'homoseksualnog lobija' u Vatikanu
FOTO REUTERS

U "slučaju" bivšeg kardinala Theodorea McCarricka, čiju je ostavku na kardinalat zbog pedofilije iznudio tek papa Frane, bit će provedena nova istraga koja će se "slučajem" pozabaviti od samog početka, dakle najkasnije od momenta kada je sv. Ivan Pavao II. McCarricka 2000. promaknuo za nadbiskupa u Washingtonu.

Hajka koju je bivši nuncij u Washingtonu mons. Carlo Maria Viganò pokrenuo protiv Frane, optužujući ga da je poništio kaznu koju je McCarricku izrekao Benedikt XVI, mogla bi tako dobiti sasvim novi smjer: čini se da su optužitelji pape Frane, tjerajući lisicu, istjerali vuka. Iz Svete Stolice najavljuju da će istražiti tko je sve i zašto pokrivao McCarricka i zataškavao optužbe na njegov račun.

Nadajmo se da će se doznati, također, koliku je ulogu u tome imao "homoseksualni lobby" u Vatikanu, zbiljski ili navodni, a koliku je ulogu igrao podatak da je McCarrick, preko zaklade koju je kontrolirao, izdašno donirao novac Vatikanu. Ako je nekažnjivost kupovao novcem vjernika koji o tome pojma nisu imali, sablazan bi mogla biti gora od prodaje indulgencija, posljednje kapi koja je čašu zapadnog kršćanstva prelila u protestantsku reformaciju.

Sveta Stolica se oglasila svojom bilješkom objavljenom prekjučer, a jučer se oglasio i kardinal Marc Ouellet, indirektno prozvan u novome Viganòovu pismu. Kanadski prelat je Viganòa napao teškim riječima, nazvavši njegovu hajku "političkom montažom" bez utemeljenja, "nečuvenim i nezasluženim udarcem" po Papi, "monstruoznom", "nevjerojatnom" i "nemogućom" optužbom. Ouellet je Viganòov zahtjev za Franinom ostavkom ocijenio kao "otvorenu i skandaloznu pobunu", ranjavanje Crkve kojoj se Viganò pričinja kao služitelj, a zapravo unosi zabunu i razdor.

U noti Svete Stolice kaže se da "zloupotrebe i zataškavanja više neće biti tolerirani".
Tek u rujnu 2017, piše u noti, Nadbiskupija u Washingtonu naznačila je Svetoj Stolici da neki muškarac optužuje kardinala McCarricka da ga je spolno zlostavljao sedamdesetih godina. Papa je, piše dalje, odmah zapovjedio temeljitu istragu, koja je provedena u Washingtonskoj nadbiskupiji, pa su njezini zaključci i dokumentacija predani na daljnji postupak Kongregaciji za nauk vjere. Budući da su u arhidijecezanskoj istrazi iskrsle ozbiljne indicije, Papa je prihvatio McCarrickovo odricanje od kardinalske službe, zabranivši mu javno služenje i obavezavši ga na život u molitvi i pokori.

Sveta Stolica obećava da neće propustiti, kad za to dođe vrijeme, objaviti zaključke o slučaju koji se tiče nadbiskupa McCarricka.
Papa je, s obzirom na ostale optužbe (Viganòovo ime se ama baš nigdje u noti ne spominje), naredio potanko ispitivanje dokumentacije u arhivima dikasterijâ i uredâ Svete Stolice u pogledu nekadašnjeg kardinala McCarricka, kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice, smjestivši ih u njihov povijesni kontekst i procjenjujući ih objektivno.

U Vatikanu kažu da je McCarrick u pontifikatu sv. Ivana Pavla II promaknut u biskupa, pa u nadbiskupa i kardinala, iako su njegove homoseksualne sklonosti bile poznate. Ne spominje se je li se već tada znalo da je zavodio maloljetne sjemeništarce.

Priznaju da je Benedikt XVI, koji je obećao "nultu toleranciju" i zaista iščistio iz Katoličke crkve neke od najodvratnijih silovatelja, McCarricku, tada već umirovljenome i starome, sugerirao da ubuduće živi diskretno i povučeno. Taj "žuti karton" nije objavljen, i za to sada krivnju bacaju na Državno tajništvo, na čijem je čelu tada bio kardinal Tarcisio Bertone.

I pretpostavljaju da se McCarrick osjećao dovoljno jakim zbog novca koji je dostavljao u Vatikan.
Dakle, istraga se neće baviti samo pontifikatom pape Bergoglia, nego i njegovih prethodnika, ne toliko Ratzingera koliko Wojtyłe.

Da smo u politici a ne u Crkvi, reklo bi se da na optužbe o Frani kao nedostojnom nasljedniku slijedi ispitivanje dostojnosti u doba prethodnika. Mons. Viganò je sv. Ivana Pavla II predstavio kao bolesna čovjeka koji 2000. godine više ništa nije razumio, pa je tadašnji kardinal državni tajnik Angelo Sodano mogao raditi što je htio. Ta je tvrdnja ne samo netočna nego i glupa, jer i najšira javnost pamti javnu djelatnost pape Wojtyłe za Velikog jubileja svete 2000. godine.

Dojam je da Papa zaista želi objaviti sve, ali da ne dopušta da mu ni mediji ni prelati diktiraju tempo, osobito pošto se opekao u Čileu, kada su ga tamošnji biskupi bezobrazno povukli za nos u pogledu pedofila u njihovim redovima. Frane želi temeljite i sveobuhvatne istrage i pune verificirane podatke. Ne želi da mu "kvare" zasjedanje Biskupske sinode "senzacijama" iz druge ruke. 

Možemo pretpostaviti da njegova ruka neće biti laka. McCarricka je, kao nikoga od njegovih prethodnika, izbacio iz kardinalskih redova. Karadimu je istjerao iz svećeništva. Ne vjerujem da kardinali Sodano i Bertone mirno spavaju. A Viganòom je figurativno pod otro kardinal Ouellet.

Piše Inoslav Bešker