Urbi et orbi 714

U Vatikanu predstavljena nova Papina knjiga 'Zdravo Marijo'

U Vatikanu predstavljena nova Papina knjiga 'Zdravo Marijo'
Tumačeći redak po redak molitvu Zdravo Marijo Papa u knjizi govori o Marijinu otajstvu

Talijansko i hrvatsko izdanje nove Papine knjige „Zdravo Marijo“ u ponedjeljak 8. listopada predstavljeno je u Vatikanskoj filmoteci u organizaciji vatikanskog Tajništva za komunikacije, dan prije istodobnoga objavljivanja u Italiji i Hrvatskoj. Tumačeći redak po redak molitvu Zdravo Marijo Papa u knjizi govori o Marijinu otajstvu i jednostavnosti svakodnevnog života.

U nazočnosti velikog broja novinara o knjizi su govorili predsjednik vatikanskoga Tajništva za komunikacije mons. Dario Edoardo Viganò, direktor TV2000 Vincenzo Morgante, zatim Manuela Galbiati, urednica publicistike u nakladnoj kući Rizzoli, koja je uz Vatikansku izdavačku kuću suizdavač talijanskog izdanja, te don Marco Pozza, poznati teolog i zatvorski kapelan u Padovi na čijem se razgovoru s papom Franjom i temelji knjiga Zdravo Marijo.

Povodom objavljivanja knjige papa Franjo je u privatnu audijenciju primio predstavnike talijanskih izdavača i hrvatskog izdavača Verbuma, kojem je povjereno objavljivanje hrvatskog izdanja. Zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj dobroj suradnji s Vatikanskom izdavačkom kućom i Rizzolijem, Verbum je već od samog početka bio uključen u taj pothvat tako da će Hrvatska biti jedina zemlja u kojoj će se ova nova Papina knjiga objaviti istodobno kada i u Italiji.

Ova nova Papina knjiga pojavljuje se nepunu godinu nakon objavljivanja knjige „Oče naš“ koja je izazvala veliku pažnju javnosti postavši međunarodni bestseler preveden na više od 50 jezika. 

„Nakon prošlogodišnjega iskustva duhovnoga razgovora s don Marcom Pozzom o molitvi Očenaša činilo mi se da bi bilo zgodno s njim proći i drugu molitvu koja nas sve prati još od djetinjstva. Zdravo Marijo naučimo već kao djeca i, ako je i zanemarena, sigurno nam se posebno u teškoćama vraća na usne, a poglavito navire u srcima“, istaknuo je papa Franjo u predgovoru knjige.

Tumačeći redak po redak molitvu Zdravo Marijo papa Franjo govori o Marijinu otajstvu i jednostavnosti svakodnevnog života: „Marija je normalnost, ona je žena koju svaka žena na ovomu svijetu može nasljedovati.“ Upravo žena i njezina uloga središte je Papina promišljanja, a u drugomu dijelu knjige Zdravo Marijo ulazi u zatvor, kao znak i sredstvo obraćenja i utjehe, posvjedočenih dirljivom ispovijesti obraćenja jednog zatvorenika osuđenog zbog ubojstva, koja je također sastavni dio ove knjige.

Osim istodobne objave talijanskog i hrvatskog izdanja 9. listopada, već su potpisani ugovori za objavljivanje na brojnim svjetskim jezicima tako da se uskoro očekuje objavljivanje ove knjige i u mnogim drugim zemljama.

Nova Papina knjiga prepoznatljiva je i po naslovnici, jednakoj za talijansko i hrvatsko izdanje, na kojoj je Gospina ilustracija – rad patera Marka Rupnika, kojeg Sveti Otac jako cijeni. Na 136 stranica potiče na duboko proživljavanje molitve ‘Zdravo Marijo”, a u emisiji Aktualno Hrvatskoga katoličkog radija knjigu je čitateljima preporučio predstojnik Tiskovnoga ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. Borna Puškarić. 

Nova Papina knjiga „tečno se čita i misli su jednostavne, ali istodobno i duboke“, rekao je vlč. Puškarić preporučivši je vjernicima pogotovo u ovom marijanskom mjesecu listopadu.

misija / ika