Urbi et orbi 806

Australski nadbiskup ispričao se mladima koje je Crkva iznevjerila

Australski nadbiskup ispričao se mladima koje je Crkva iznevjerila
Isprika je izrečena u vatikanskoj sinodalnoj dvorani u nazočnosti / REUTERS_Tony Gentile

Sydneyski nadbiskup Anthony Fisher ispričao se mladima uime pastira Katoličke Crkve u govoru u petak, 5. listopada, za vrijeme održavanja 15. redovne opće Biskupske sinode na temu "Mladi, vjera i razlučivanje zvanja".

“Zbog neuspjeha previše biskupa i drugih koji nisu odgovarajuće reagirali kada je identificirano zlostavljanje maloljetnika i koji nisu učinili sve što je u njihovoj moći da vas zaštite; i za narušavanje vjerodostojnosti Crkve i vašeg povjerenja: ispričavam se “, poručio je nadbiskup Fisher dok je govorio u vatikanskoj sinodalnoj dvorani u nazočnosti pape Franje i više od 200 biskupa.

Predstavnici mladih koji prvi put sudjeluju na sinodi također su bili nazočni u toj dvorani.

“Za vrijeme kada ste tražili svoj spolni, etnički ili duhovni identitet i trebali ste moralni kompas, ali ste pronašli crkvene ljude nespremne ili nejasne: ispričavam se”, rekao je nadbiskup Sydneya tijekom redovne opće sjednice Biskupske sinode, koja u fokusu ima mlade ljude, vjeru i razlučivanje zvanja.

“Svakoj mladoj osobi koju smo iznevjerili na bilo koji način: ispričavam se iz dubine srca”, poručio je.

Podsjetimo, XV. redovna opća skupština Biskupske sinode na temu „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“ započela je u srijedu, 3. listopada te traje 25 dana. Na sinodi sudjeluje 266 sinodskih otaca, od čega 50 kardinala, među sudionicima su i 23 stručnjaka, tridesetak mladih te osam bratskih delegata, predstavnika drugih Crkvi i crkvenih zajednica.

misija / ika