Urbi et orbi 1268

Nadbiskup Vigano: Zašto je Papa toliko čekao s osudom biskupa pedofila?

Nadbiskup Vigano: Zašto je Papa toliko čekao s osudom biskupa pedofila?
Nadbiskup Carlo Maria Vigano, u vrijeme dok je bio apostolski nuncij u SAD-u / REUTERS

Umirovljeni apostolski nuncij u SAD-u nadbiskup Carlo Maria Vigano, koji je uznemirio katoličku javnost pismom u kojem je papu Franu optužio za nedovoljno i prekasno sankcioniranje biskupa optuženih za prikrivanje pedofilije ili počinitelja ovog zločina, posebno naglašavajući primjer američkog nadbiskupa Theodorea McCarricka kojem je Papa oduzeo kardinalsku titulu tek ove godine iako je duže vrijeme znao za njegova pedofilska zlostavljanja, ponovno se oglasio porukom poglavaru Katoličke crkve. 

Vigano inzistira na istinosti svojih primjedbi o kojima se Papa nije želio očitovati, dok su se američki biskupi podijelili: neki su otišli čak dotle da su Viganu predbacili srdačne susrete s McCarrickom te ga optužili da ne podnosi Papu jer je Latinoamerikanac i prilično liberalnog stava. 

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin zadužen je za službeni odgovor Viganu, no bivši nuncij preduhitrio je reakciju Rimske kurije novom porukom u kojoj inzistira da Papa ni drugi vatikanski prelati nisu negirali njegove optužbe iz prvog pisma.

- Šutnja pastira koji su imali lijek kojim su mogli spriječiti nove žrtve postala je neobranjiva, užasan zločin za Crkvu. Potpuno svjestan posljedica koje će moje svjedočanstvo izazvati jer je slučaj uključio i samog Petrovog nasljednika, odlučio sam progovoriti kako bih zaštitio Crkvu i mirne savjesti pred Bogom tvrdim da je moje svjedočanstvo istinito – navodi mons. Vigano, pozivajući vatikanske dužnosnike da slobodno iznesu argumente koji će negirati njegove tvrdnje.

- Papinu nevoljkost da odgovori na moje optužbe i oglušivanje na vjerničke apele teško se mogu pomiriti s njegovim konstantnim pozivima na transparentnost i gradnju mostova – iznosi Vigano.

Katolička crkve posljednjih je dana suočena s novim teškim optužbama za seksualno zlostavljanje maloljetnika, nakon što su na svjetlo izašla strašna svjedočanstva iz SAD-a i Čilea s tisućama žrtava u zadnjih sedamdeset godina.

Tako je studija što ju je naručila Njemačka biskupska konferencija otkrila da je 1670 pripadnika klera seksualno zlostavljalo 3677 maloljetnika između 1946. i 2014. godine. Studija uključuje preko 38 tisuća dokumenata iz 27 njemačkih biskupija, te je utvrđeno kako se otprilike šestina zabilježenih slučajeva odnosi na neki oblik silovanja a tri četvrtine žrtava zlostavljano je u crkvi ili kroz pastoralni odnos sa svećenikom. Trećina optuženih klerika suočena je s crkvenom pravnom procedurom i sankcijama, dok je četiri posto zlostavljača ostalo u službi.

Ni Crkva u Nizozemskoj nije poštećena od optužbi: čak 20 od 39 kardinala, biskupa i pomoćnih biskupa umiješano je u spolna zlostavljanja ili prikrivanja zločina između 1945. i 2010. godine. Četvorica su izravno zlostavljala djecu, a ostalih 16 je omogućilo počiniteljima pedofilima premještanje u druge župe gdje su nastavili sa zlostavljanjem novih žrtava. 

Katolička crkva u Nizozemskoj potvrdila je dio informacija, dodajući kako je većina biskupa čija su imena u izvješću, preminula. Prije nekoliko godina istražno povjerenstvo Deetman u Nizozemskoj utvrdilo je 1795 dojava o seksualnom napastvovanju od strane katoličkog klera a identificirano je 800 zlostavljača koji rade ili su radili u katoličkim biskupijama.

Zadarski nadbiskup i predsjednik HBK mons. Želimir Puljić osvrnuo se na afere seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog klera u SAD-u, Irskoj, Njemačkoj, Čileu...

- Mogu ih komentirati samo s riječju zgražanja, prezira, srama i stida. Ja sam član Crkve, ja sam biskup u Crkvi i strašno se stidim zbog toga i prezirem sve one koji su to činili. Pohvala svima koji su te stvari razotkrili, iznijeli na svjetlo dana, pa makar ponekad, možda i s ciljevima da se Crkva ponizi, da se njeno svećenstvo izvrgne ruglu poniženja. To me uopće ne smeta. Hvala i čestitka svima koji su se usudili o tome progovoriti – kazao je nadbiskup Puljić.

Piše Damir Šarac