Urbi et orbi 581

U Europskom parlamentu u Strasbourgu misa za blaženog Stepinca

U Europskom parlamentu u Strasbourgu misa za blaženog Stepinca
Misu je predslavio generalni tajnik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije

Dvadeseta obljetnica beatifikacije Alojzija Stepinca obilježena je u Europskom parlamentu u Strasbourgu misnim slavljem koje je predslavio generalni tajnik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije dominikanac Olivier Poquillon, u zajedništvu sa subratom Bernardom Senelleom.

Otac Poquillon je u svojoj homiliji naglasio kako je nadbiskup Stepinac živio u teškom vremenu u kojemu je njegova razboritost u donošenju teških odluka bila ključna. Kazao je kako je razboritost, koja je krasila blaženog Alojzija, usko povezana sa žrtvom koju je podnio.

"Alojzije je poslan u zatvor jer je donio razboritu odluku – između tadašnje vlasti i vjernosti Crkvi i Svetome Ocu, on je izabrao ovo drugo", rekao je. Okupljenim zastupnicima otac Poquillon je rekao da i njih Gospodin svaki dan poziva na razboritost u donošenju teških odluka i pred njih stavio primjer hrvatskog blaženika čiju dvadesetu obljetnicu proglašenja blaženim danas slavimo. 

Sveta misa na nakanu zahvale za beatifikaciju Alojzija Stepinca služena je u Europskom parlamentu u Strasbourgu na inicijativu hrvatske zastupnice Marijane Petir, koja je u lipnju 2016. godine u Europskom parlamentu u Bruxellesu organizirala i izložbu i konferenciju o životu i djelovanju zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinaca. 

Podsjetimo, izložbu o Stepincu, postavljenu u suradnji s Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatskim katoličkim sveučilištem, otvorila je tada potpredsjednica Europskog parlamenta zastupnica Mairead McGuinness.

misija / petir.eu